På denne dag – Slik ble verdens største formue borte

Cornelius Vanderbilt III, barnebarnet til Commodore Vanderbilt (Cornelius Vanderbilt) som grunnla en av Amerikas største industrielle imperier, her med sin datter Grace Vanderbilt Davis i Hialeah Park, 5. mars, 1938. (Foto: AP)

På denne dag i 1885 døde William Henry Vanderbilt og etterlot seg verdens største formue – som barna satte over styr.

Det var faren, Cornelius Vanderbilt, som la grunnlaget for familieformuen innen jernbaner og shipping på 1800-tallet. Han etterlot en av USA største formuer til William Henry, som forvaltet denne godt frem til sin død.

Men William Henry hadde åtte barn, og disse levde et makeløst luksusliv. De bygde enorme herskapshus på Manhattan – det største med 154 rom – og overdådige landsteder, som The Breakers og Marble House i Rhode Island og Biltmore Estate i North Carolina (bildet).

Vanderbilt-familiens jetsetliv ble et symbol på det forfatteren Mark Twain kalte «the gilded age», den forgylte tidsalder, med store sosiale problemer dekket med et tynt lag med ufattelig rikdom.

Kombinasjonen av overdådig pengebruk og lite arbeid og verdiskaping tærte på familieformuen, som også ble fordelt på stadig flere slektninger. I tillegg rammet børskrakket i 1929 hardt.

I 1973, da 120 familiemedlemmer møttes for å feire hundreårsjubileet for Vanderbilt University i Tennessee, var det angivelig ikke en eneste dollarmillionær blant dem.

Riktignok har enkelte familiemedlemmer gjort suksess, men det har i liten grad vært knyttet til familieformuen. Blant disse er designeren Gloria Vanderbilt og hennes sønn, TV-journalisten Anderson Cooper.

Vanderbilt-familien blir gjerne brukt som kroneksempelet på at den tredje generasjonen ofte tuller bort en familieformue.

(Teksten er med tillatelse hentet fra Corporate Communications nyhetsbrev fredag 8. desember)


Publisert: Dec 8, 2017 @ 2:14 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Corporate Communications

 • Alf Neuman

  Slik har det alltid vært:
  Vil du skaffe deg en liten formue – må du starte med en stor!

 • invernes

  På denne dag – Slik ble verdens største formue borte, det norske oljefondets tragiske bortgang og de lykkelige oktober barna som fikk fondet.

  • ad1648

   Jeg vet ikke om noen av Vanderbilt-etterkommerne sløste bort på formuen på veldedighet eller lot seg svindle men det kan jo tenkes.

  • Qweetry

   Passer bra med den tredje generasjonen også

 • ad1648

  Et godt sammenligningsgrunnlag med dagens Norge det der. Den tok jeg med en gang. Dagens norske millenials er tredje generasjons Vanderbilter. Etterkommere etter de som med innsats har skapt noe er som regel de dårligste til å skape noe selv. Skaper man en formue på egen hånd er det stort sett dekadense og forfall man overlater til de som kommer etter.

 • Erik Pedersen

  Det var neppe kun personlig forbruk som ødela den største private formuen gjennom alle tider. Her handler det nok i større grad om feilinvesteringer og dårlige rådgivere…

 • olehauso

  Dette må vera bra for alle som misunner dei rike. Over tid er formuen borte og det vert mindre forskjellar på folk!
  Det positive er at dei tapar eigne pengar.
  Motsatsen er sosialistar som annekterar midlar a la trippelskatten.
  Gjerne med LO med ei hånd på rattet når Ap er i regjeringsposisjon.
  Som parallell til inkompetente arvingar, kan staten & LO gå inn – som i eksempelet med Union i Skien, og oppretthalda avispapirproduksjon slik at LO sine medlemer får lov til å ha same type jobb som dei alltid har hatt.
  Forskjellen i siste tilfelle er at det er fellesskapet sine midlar som vert kasta bort. At andre / fellesskapet må ta rekninga, synest ikkje å vera eit stort problem for sosialistane. Det er jo berre å kompensera med å ileggja litt høgare skatt eller avgifter.
  Som rammar folk flest!
  Noværande regjering vart kritisert for å gi for masse i skattelette til dei rike, mens folk flest kun fekk 10 kroner dagen. Ingen media brydde seg med å rekna ut kva 10 kroner dagen betyr for 4 millionar skattebetalarar. Det vart 14,5 milliardar kroner i skattelette for flest. Reversering av blå-blå skattelette hadde altså gitt 14,5 milliardar meir i skatt til folk flest mens dei rike hadde betalt 0,8 milliard meir.