Paven vil endre Fader vår

Pave Frans er ikke fornøyd med dagens versjon av Fader vår. Han vil gjøre det tydelig at Gud ikke leder mennesker ut i fristelse. Arkivfoto: Alessandra Tarantino / AP / NTB scanpix

Pave Frans vil endre ordlyden i Fader vår, fordi han mener dagens tekst antyder at Gud kan lede oss «inn i fristelse».

Den katolske kirkens leder vil derfor ha bort formuleringen «led oss ikke inn i fristelse», som fortsatt brukes på mange språk, skriver The Telegraph. Paven vil erstatte den med en versjon som brukes i Frankrike: «La oss ikke gå inn i fristelse». Den franske versjonen, som er til forveksling lik Den norske kirkes «la oss ikke komme i fristelse», gjør det tydeligere at synd skyldes menneskelig svakhet, ikke Gud.

– Jeg er den som faller. Det er ikke Han som dytter meg inn i fristelsen og ser på at jeg har falt. En far gjør ikke det. En far hjelper deg opp umiddelbart. Det er Djevelen som leder oss inn i fristelse, det er hans domene, sier Frans.

Fader vår er den mest kjente kristne bønnen og læres på rams av hundrevis av millioner kristne fra de er barn. Teksten er blitt oppdatert mange ganger de siste århundrene.

Forslaget til endring kommer bare en måned etter at bibelforskere kunngjorde at de hadde kommet med den mest presise oversettelsen av Det nye testamentet siden det ble oversatt fra gresk for første gang. Gjennom historien har det dukket opp feil i mange utgaver og oversettelser av Bibelen. På engelsk er en av de mest kjente språktabbene at ordet «ikke» falt ut av det sjette bud, som dermed lød «DU skal bryte ekteskapet».

(©NTB)


Publisert: Dec 8, 2017 @ 11:26 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • Gjermund Hougen

  Dessverre anser jeg ikke ham som min pave men muslimenes pave. En pave som har gjort knefall for Islam og som ødelegger katolismen er uduggelig som pave.

  • Brian Cohen

   Dersom du ikke er katolikk er han vel ikke din pave i alle tilfelle.

   • Gjermund Hougen

    Har vært katolikk i hele mitt liv. Men denne paven er altfor Islam vennlig!

    • P54

     Han vil være pave for alle religioner….one world religion. Han kaller seg Pave (papa) eller “den hellige far.”

     Hva sa Jesus?: ”Kall ikke noen på jorden deres far, for Èn er deres far, Han som er i himmelen”. Hvem er den rette Far i følge Paulus? Ef. 3:14-15 ”Derfor bøyer jeg da mine knær for Faderen, han som er den rette far for alt som kalles barn i himmelen og på jorden”.

     “Kom ut av henne mitt folk, sier Herren!”

 • invernes

  Paven kan gjøre hva pokker han vil for meg, jeg beholder mitt norske fader vår 🙂 men våre feministiske biskoper vil nok danse etter hans pipe.

  • Breidablikk

   Noen flere som holder på “helliget vorde…”?

   • Eirin Munkebye

    Mens vi venter på Godot:
    Ja – både “helliget vorde” og “led oss ikke inn i fristelse”…
    Synes forøvrig Paven ikke er mer verdt enn en hvilken som helst annen politiker…

 • Astraios

  Og snart kommer det feministiske kravet om at Gud skal bli “hen” og Fadervår og Bibelen må omskrives totalt.

  De kristne sager over greina de sitter på – og kvinnelige prester bruker motorsag.

  Men tipper at den katolske og ortodokse kirken holder stand – de klarte både islam og kommunismen i Øst-Europa.

 • Hans Hansen

  Hva med selve “Fader”? Meget diskriminerende overfor hunkjønn og transpersoner, spør dere meg. Det burde skrives om til: Hen vår. Jeg forventer at det norske bispekollegiet snarest mulig tar affære.

 • Kjell Ervik

  Under enhver omstendighet inneholder Bibelen og NT det fantastiske budskapet, som gir Guds Ånd til de som tror, og ikke denne verdens Ånd. Slik at Guds mening med livet blir forstått 🙂

 • LarsFlakstad

  Jeg leser mitt Fadervår på gamle måten , som min mor lærte meg , og som hennes mor lærte henne , og deres foreldre dem før der igjen .
  Makan til tull å holde på slik å endre på alt , i Frikirken der jeg går , er det så moderne og venstrevridd at det knytter seg i meg . Høytiden og verdigheten ved å gå i kirken blir helt borte … trist 🙁

 • Comrade Pootie

  Foresatte av udefinert kjønn, du som er i…