Har Arbeiderpartiet utspilt sin rolle?

Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .

Det er ikke så mange arbeidere lenger, i alle fall ikke norske. De som er på gølvet er i stor grad utlendinger. Oljen har gjort oss rike og nordmenn sitter for det meste på kontor. Har vi fått det så bra at vi ikke trenger Arbeiderpartiet lenger?

De har i alltid vært det statsbærende parti, veldig grått og trist og ikke minst kjedelig, men bunnsolid og urokkelig. Deres varemerke har vært stø kurs. Men det er lenge siden Gerhardsens tid, han som bodde i en blokk på Tøyen og tok bussen til jobben. I dag bor statsministeren i et herskapshus rett bak Slottet og har fin bil med sjåfør.

Nå som vi alle har fått det så bra, trenger vi ikke solidaritet og fellesskap lenger. Vi har blitt så rike at vi kan klare oss selv, og er mer opptatte med å passe på vårt enn å dele med andre. Vi har høstet gevinsten etter mange år med høy oljepris og sitter med boliger som er verdt en formue. Den kan vi belåne og kjøpe hytte på fjellet i laftet tømmer med gress på taket. Før vasket man huset selv og passet sine barn, men nå har man råd til tjenere, det er folk fra utlandet som gjør sånt for litt lommerusk. Det samme gjelder å male huset og stelle i hagen.

I et samfunn med en slik utvikling er de krevende å gå til valg med et løfte om økte skatter. Når en sitter så godt i det, ser en ikke et behov for mer velferd for andre. Rikdom gjør som regel folk mer opptatt av seg og sitt enn av andre.

Arbeiderpartiet har blitt et yrkesvalg, der en begynner allerede i ung alder. Det er slutt med den tiden da en på gølvet ble talsmann for arbeidernes rettigheter. Han som ikke tok av seg lua for fabrikkeieren.

Nå har arbeiderpartipolitikerne utdannelse, og de har aldri hatt en jobb, om en ser bort fra slikt som rådgiver i en NGO eller forsker i FAFO. De mangler erfaring fra en arbeidsplass, de har ikke følt på kroppen at formannen skriker mye på mandag, men blir vennlig på fredag. Likevel forsøker de å utgi seg for å være talsmenn for de på gølvet, men det er ikke sikkert at de snakker samme språk. I Gerhardsens tid fikk de rent flertall, mens i dag faller de på meningsmålingene. I skrivende stund har de blitt forbigått av Høyre.

Ap har ikke lenger en helhetlig politikk. De vingler for å se etter noe de kan gripe tak i. Det eneste de kan få samlet opposisjonen mot regjeringen på, er asylpolitikk. Men de vinner ikke stemmer på slikt. Det med «oktoberbarna» vil nok vise seg til å bli en pyrrhosseier. Listhaug spurte om noe konkret, men de nekter å svare. Det blir forvirrende når de tvinger regjeringen til å endre politikk, men vil ikke å si til hva.

Nå som skuta lekker, ser det ut som om det nærmer seg et mytteri. De deler seg i fraksjoner og kjemper for sine utvalgte. Jonas vil helst mot sentrum, mens Raymond vil til venstre. En nestleder har fått en drittpakke etter seg, og den andre nestlederen sitter stille i båten – tilsynelatende. Utfallet er usikkert, men det er heller tvilsomt om de evner å gjenreise partiet til gamle høyder.

Generasjonen med tradisjonelle velgerne er på vei til å dø ut. Dagens velgere er mye på vandring og plukker ut partier etter egen interesse. Oljen ble nok Arbeiderpartiets havari, vi har fått det så bra at vi ikke trenger dem lenger. Arbeiderne er borte og Arbeiderpartiet har blitt et parti for de i offentlig sektor.

 

 

 


Publisert: des 17, 2017 @ 8:31 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • bitten

  Det er mange 10 år siden AP utspilte sin store rolle som arbeidernes parti ,
  etter at Gro som er utdannet lege ble statsminister i dette partiet .
  Så AP har ingen som helst slags noe med et arbeiderparti noe mer å gjøre som er
  utvannet fullstendig i dag , som burde viske ut sin AP logo for godt og alltid i Norges
  historie .
  Nå sitter det så godt som ikke en eneste arbeider som har jobbet som fabrikkarbeider ,
  på toppen av dette ekstremt store maktkåte snobbepartiet med pamper der .
  Hele partiledelsen på toppen burde byttes ut , som har ikke så mye som en arbeider på toppen av denne AP pyramiden sin der .
  Dette blir bare så latterlig for min del at dette AP partiet har en partilede som Støre ,
  som er den politikeren med aller størst formue som er rikest på hele stortinget også .
  Derfor blir det bare så tåpelig at han fronter arbeidernes med å gå i tog den dagen ,
  som skal tale arbeidernes språk den dagen der , som en stor farse i seg selv .
  Som bor på den aller beste vestkant , har vel knapt nok sett en vaskekost noen gang ,
  har aldri gjort et nevenyttig arbeid i sitt liv noen gang Støre er en Høyre mann .

  Dette partiet har blitt muslimenes parti i dag , forkortelse for AP er avgift og skattepartiet
  som er det riktige svaret her , er det ingen som helst slags noe tvil om her .

  • Sigmund Kvalnes

   Det går ikke mange år før hele AP-partiet er kuppet av innvandrere. I Oslo er dette allerede igang. De mobiliserer ved alle lokallag og i media, og overtar til slutt et parti som er ferdig organisert og infiltrert i alle samfunnslag, i alle kommuner og fylker helt inn til stortinget og regjering, hvor AP innehar de fleste funksjonærstillingene.
   Plutselig har muslimene sitt eget parti som de kan overta Norge med, ganske enkelt fordi de har sørget for å bli selvforsynt med velgere, og får dermed flertall alene i regjering.
   Norge blir da en islamsk stat.

   • bitten

    Norge blir en islamsk stat før eller siden som er nok en trist faktalesing ,
    spørs bare om hvilken årstall dette blir for Norges del da .

    • John Miller

     Jeg ser bekymringen din bitten, men tro meg .. det vil i uoverskuelig fremtid ikke skje at islamistene tar makten her i Norge. Om de så kupper arbeiderpartiet og partiets maktspparat i styre og stell, over det ganske land og høyt og lavt, er de sjangseløse imot Nordmannen når han våkner.

     • Petter Simonsen

      Kan ikke ta Norge uten å kunne gå på ski.
      Så ingen fare med det første.

     • Peter Magnus

      Nå tok både Carl Johan og Hitler Norge uten at skiferdigheter var noe krav, hverken for dem selv eller deres soldater. Kun en mindre del av General Dietels soldater var habile skigåere etter norsk standard, de som faktisk okkuperte oss rykket frem til fots, i personbil, på lastebil, på tog og på buss.
      Når det er sagt deler jeg definitivt ikke pessemismen som kommer til syne her inne. Vi ser nå at opinionen er i bevegelse bla. Er det et langt friere og mer åpent ordskifte om innvandring i dag enn bare for få år siden. Gode eksempler på dette nær fortid er hvordan argumentet om at «Innvandring er lønnsomt» har forsvunnet ut av ordskiftet, riktignok uten at det ble tatt et oppgjør med det forhenværende paradigmes forkjempere, men likevel. Det er et stort og synlig tegn på en realitetsorientering av hele debatten med alle de konsekvenser det vil medføre for innvandrings og integreringspolitikken.

     • Petter Simonsen

      vi banket dem etter 5 år, hvis vi legger den offisielle historien til grunn.

     • Peter Magnus

      Vi kapitulerte i juni 1940, og deretter var vi ute av krigen. Å kalle en håndfull krigsskip av antikvarisk design, et knippe flyvere for det som ga «Tyskland bank» er vel ikke helt riktig? Tyskerne hadde vært her enda om det ikke var for Det Britiske Imperium, Amerikas forente stater og sovjetsamveldet. Vi forble tilskuere resten av krigen, og de små bidragene av nordmenn som kom var primært på tysk side.

   • Jon H

    Det er en reell mulighet, men forutsetter at AP fortsetter business as usual. Kanskje vil de besinne seg og bestemme seg for å ta vare på Norge og vår egen kultur? De skal nå ha et år med tenketanker for å stake ut kursen videre, og har muligheten til å redde stumpene, av eget parti og nasjonen Norge. Velger de stort sett stø kurs kan de like gjerne døpe partiet om til Allahpartiet først som sist. Da kan de beholde forkortelsen «AP» og bare bytte ut roselogoen med halvmåne så er jobben gjort.
    . https://uploads.disquscdn.com/images/b7656b5cfafeb2ae26e749a650e067e371e03a0e364d66df2b50f79f46047e54.jpg

    • Soppen

     Skal mye, svært mye til før jeg får tro på det partiet igjen. Det oversvømmes av oppblåste arogante politikere .

 • Vonbråten

  Arbeiderpartiet vil fortsette og falle, til og med offentlig ansatte skjønner at asylinnvandringen vi konfiskere pensjonene deres. Se til Sverige, svensken må jobbe lengre og betale mer skatt. Det samme kommer til og skje her, da er det de offentlige pensjonene som ryker.

  Man kan også spørre seg selv om man kan stemme på Hadja, jeg kan ikke det. Jeg satt i ledelsen av en stor fagforening i Drammensområdet på 80 tallet, var medlem i Ap frem til i fjor. Det ringte en fyr og lurte på om jeg ikke skulle betale kontigenten min, jeg ba han komme tilbake til meg og forklare hvilke fordelere arbeiderklassen har av innvandring, han har ikke ringt enda.

  • GHjo

   Arbeiderpartiet har nok ettertrykkelig utspilt sin rolle, ja.
   Med en mangemillionær, en kapitalistisk “fiende” som leder, har “Arbeiderpartiet” beveget seg inn i absurditetenes tidsalder.
   Riktig, burde kanskje være at de skiftet navn til f.eks. Mot-arbeiderpartiet.
   For de driver jo i ganske stor grad med en politikk som motarbeider sin egen opprinnelige befolknings interesser, ved å ødelegge landet med storstilt innvandring av dysfunksjonelle muslimer, under religiøs befaling til å se på oss som fiender og undermennesker,som de er religiøst forpliktet til å dominere og gjøre til sine slaver,som skal forsørge dem.
   Motarbeider-partiet. For tiden ledet av motarbeideren Jonas Gahr Støre.

 • Astraios

  Du har rett – det finnes ingen arbeidere med skitt under neglene i det såkalte «Arbeiderpartiet».

  Rike og mektige familier på Oslo Vest har tatt føringen i partiet, som fylles opp med ambisiøse partibroilere som vil på Stortinget, diverse B-kjendiser og reklamefolk og resten er ren fyllmasse. Og hvorfor har AP (som har rigid kjønnskvotering) en egen Kvinnegruppe – der bare kvinner får delta? Det høres ikke demokratisk ut i år 2017.

  Men AP har vært dyktige til å plassere sine folk i media – som holder liv i myten fra 50-tallet og den gang AP interesserte seg for å bygge landet.

  • Bent Aronsen

   Bullseye!

 • Hans Hansen

  Svaret er: ja. Partiet Venstrepopulistene bør bli det nye AP. Det er det nye partiet som representerer folkeviljen. Da får vi 0- innvandring og hjemsendelsene av alle falske asylanter og pseudo-flyktninger kan starte. I tillegg vil velferden bli gjenoppbygget. Underreguleringa av trygd og pensjoner vil opphøre og markeds-og pengetyranniet vil bli regulert til folkets fordel. Det blir også slutt på stortingspolitikernes ublu karrierisme og egen berikelse. Et ekte sosialdemokratisk nasjonalsinnet norsk arbeiderparti! Det Norske Folk, sier: hjertelig velkommen til makt!!

 • Genseric

  De har endret strategi og blitt partiet for byråkrater, minoriteter og NAV-klienter. Den nye partilederen illustrerer dette på forbilledlig vis. Prosentvis oppslutning vil derfor trolig stabilisere seg et sted på 20-tallet, men kan øke etterhvert som landets demografiske profil endrer seg.

  • bno1953

   Demografiske profil endrer seg? Forgubbing vil vi ha, men eliten er da livredd for at innsatsfaktoren arbeidkraft blir dyr. AP i dag undergraver faglige rettigheter og oppfordrer til innvandring dvs. går eliten og kapitalen sitt ærend. I tillegg har vi hatt en sterk oppadgående sosial mobilitet som undergraver velgeroppslutning til AP. Dvs. at proletariatet er dødt. Da har de ikke noe valg annet enn å fri til og å få mer innvandring samme F.. hvem for de trenger et proletariat for å overleve. Leve proletariatet.

   • Genseric

    Jeg kjøper ikke konspirasjonsteorien på ytre venstre om at «kapitalismen har skylda». Det er mange likhetspunkter med kongehuset: tilpasningsdyktighet til en virkelighet de selv har vært viktige bidragsytere til. Har man båret ved til bålet vil man helst ikke gå glipp av «grillfesten».

    • bno1953

     Jeg er slik jeg oppfatter det ikke ugjenkallelig i min kommentar, men står ved at det er sterke kapitalinteresser som har en tydelig «tilstede-værelse» i Norge/EU. (Tyske industriarbeidere har X-vis ikke hatt lønnsjustering de siste 10-11 år) Jeg er da av den oppfatning (i den grad jeg oppfatter deg riktig) at grillfesten er designet for de få (elitistiske) og det er proletariatet som har båret og bærer veden uten å få delta i spisinga. Dette med fare for å skrive meg ut av tema.

     • Genseric

      Det er klart at noen elitære samfunnssjikt (i alle fall kortsiktig) tjener på masseinnvandring og at de fleste andre (ikke bare «proletariatet») taper tilsvarende, men dette er ikke det samme som å si at «kapitalismen» eller «kapitalkreftene» er årsak og drivkraft bak den stadig mer radikale demografiske utviklingen. Som kjent kan kapitalistiske land som Syd-Korea og Japan vise til en helt annen utvikling og er fortsatt homogene i etnokulturell og demografisk forstand. Bål- og grillfest-metaforen var skrevet med Tony Blair i tankene, men kan også passe bra mht. AP. De høster fruktene (nye velgere) av en utvikling (masseinnvandring) de selv har vært med på å sette i gang.

 • excalifornia

  Gleder meg til å høre AP kvinner synge til Giske og Støre: THE PARTY’S OVER.

 • Sigmund Kvalnes

  Den nye AP-politikeren er typisk en som har mulighet for å sørge for at de selv har mer enn nok penger og fasiliteter, slik at de ikke blir rammet av sin egen politikk. Altså slik som alle de 4 foregående AP-lederne, Gro, Jagland, Stoltenberg og Støre, som er søkk rike. De kan derfor forlange mer skatter og avgifter av folket uten å blunke. De kaller det for «rettferdig fordeling», uten selv å vite hva de sier og mener med det. De er opplært fra AUF i ung alder og er fullstendig fjernstyrt og blind for alt annet enn AP-politikk. De argumenterer på auto, med innlærte fraser, oftest det de har lest/hørt i media. De har sjelden egne meninger utover AP-partiprogrammet. De er ute av stand til å reflektere over konsekvensen av AP-politikk. De hater alt som har med «privat» å gjøre, selv om de bruker absolutt alt av private tjenester selv. Altså slik alle AP-lederne har gjort. Det er bare alle andre, som ikke skal få lov til å bruke private tjenester. De vil forby ting som er morsomt og spennende, for ihht Karl Marx så skal ikke proletarene ha andre gleder enn sosialismen i seg selv. De hater kirken og kristne, som også stammer fra Karl Max, de skal ikke ha andre guder enn partilederen (les landsfaderen, landsmoderen…).

  En typisk AP-velger er en som tror han/hun må stemme på AP fordi deres far, eller bestefar var «arbeider»…
  Eller at de selv definerer seg som «arbeider»…
  Alle andre som gjør akkurat samme arbeid på samme arbeidssted, og som ikke stemmer på AP, er ikke «arbeidere»…
  Eventuelt at de er totalt uinteressert i politikk, og har ikke kunnskap nok til å sette seg inn i politiske alternativer og konsekvensen av dette. Alt de kan om politikk har de fått vite fra siste dagsrevyen i AP/LO styrte NRK og TV2. Dette er kategorien det er flest av, for ingen jeg har diskutert med, har det minste snøring på hverken AP-politikk eller andre partier ut over det de har hørt på TV-nyhetene. De klager også over for mye skatt og for mye innvandring. Men AP, stemmer de…

  • Rioreal

   Ja ganske utrolig!

   Hadde de forsøkt å være litt «intellektuelle» og stilt spørsmål til utviklingen, lest Brockman 1 og 2 ++, så hadde de kanskje spurt seg selv om visdommen i å bruke 2x forsvarsbudsjettet årlig på «import» av økonomiske migranter.

   Nå når oljeinntektene gradvis forvitrer fra statsbudsjettene samtidig med at «migrasjonskostnadene» stiger, er det få eller ingen innen AP «klanen» som stiller spørsmål til fortsettelsen?

   • Sigmund Kvalnes

    Innvandring skaper velgere til AP, derfor vil de fortsette med denne politikken inntil de er permanent «selvforsynt» med egne velgere.

    Økonomisk velstand for folket er drepende for AP og sosialisme, det er derfor de hele tiden skal inndra kjøpekraft med høye skatter og avgifter. De når målet sitt om noen år når oljeinntektene forvitrer, og folket begynner å miste velferdsgoder. Da kommer AP med sin gammelsosialisme og «redder» landet ved å øke skattene enda mer – for tilsynelatene å opprettholde velferden. Konsekvensen blir at alle blir fattige, og da har AP fått oss dit de vil. Alle blir fattige, unntatt sosialisttoppene, som er søkk rike. Akkurat slik det var i kommunist-Sovjet, og slik det er i Cuba, Vietnam, Kina, Nord Korea, Venezuela, og alle andre sosialistisk styrte stater.

 • Peter Johan Olavsen

  Ja for lenge siden.

 • bno1953

  Bra innlegg »
  «men det er heller tvilsomt om de evner å gjenreise partiet til gamle høyder.» Dette tror jeg du har ganske rett i, enig som jeg er i utsagnet.
  Den nye «arbeiderklassen» har fredag som sin beste dag og derfor burde AP nå skifte farge på fana si til grønt. Dette har da mange nok forstått og forholder seg hhv. AUF har litt friskere hoder og derfor har de da også skjønt dette tidlig. Ønsker AP i sin nåværende form lykke til både med valgene fremover og feiring av Eid al-Adha. Selv om det ikke gikk upåaktet hen at Solberg hadde kledelig grønt (ikke blått) markering i møte med folket på Grønland før valgdagene. Menpå en annen sak er om navnet partiet lengre har noen mening?

 • Ten4

  AP holder fortsatt stø kurs..rett på skjæret.
  De nødvendige avgrensningene på asyl-fronten motarbeider de for som Støre sier: -Det er stortinget som bestemmer.
  Underforstått at regjeringen er uviktig så lenge han selv ikke leder den.

  Det er ikke fordi «vi har det så godt» at vi ikke trenger AP. Hvis vi har det så godt, så spiller det ingen rolle hvem som regjerer.

  AP til sammen med kommunistpartiene SV, MDG og rødt (med nikkedukke-partiet SP på sin side), ønsker noe vi ikke vil ha. Og når jeg sier ønsker, så er det en fortolkning av praktisk politikk:

  1. De øker alt av skatter og avgifter. Både de åpne valgkampsaker, og de skjulte som ville kommet.

  2. De vil ha en sterk stat og et svakt folk. Utstillingsvinduet er Oslo, der de valser over enkeltmennesker.

  3. De vil beholde voksne velferdsinnvandrermenn som etter hvert blir en betydelig del av kriminalitetsstatistikken, og som koster så mye at det dessverre ikke ble råd til inntørket gulost på skiva for tante Olga på hjemmet. Altså velferden må blø.

  4. De tredobbler bomsatsene i Oslo, samtidig som de prøver å håne FrP for at de ikke klarer å forhindre det. Det er arrogant og uredelig.

  5. AP fremstår som aristokrater. Over et visst nivå så er de fullstendig adskilt fra allmuen. Stoltenbergs taxi-stunt for noen år siden er et godt tegn på det. Her skulle man prøve å være jordfast.
  Det er selvfølgelige bare ynkelige 5 punkter. Lista er lang.

 • Kjell Svensen

  Ja, er vel kortsvaret på det spørsmålet.
  Ap har brukt skitne metoder helt siden 1935 og frem til i dag og folket har vel fått opp øynene nå etter over 80 år med løgn og annen manipulasjon.
  Folk har nettet nå og slik sett tilgang til alternative nyhetsformidlere.
  Før trodde folk på det som stod i avisene og ble sagt på TV, men nå vet vi bedre takket være nettet!

 • Morten Fjellheim

  Godt skrevet og til fordel for et parti som iherdig forsøker å begrave en gammel fiende. Men det fungerer dårlig å grave med skje. Men nåværende regjering har vi fått tidenes skatte lette, men også tidenes økning i avgifter og på bompenger!

 • Alf Neuman

  Det er ikke enkelt for en ministat som Norge (ca. 0,7 promille av verdens befolkning) å være sosialkontor for resten av verden samtidig å holde standarden i Norge oppe!
  Jeg tror AP og andre sosialdemokrater i landet vil få problemer med denne politikken fremover!

 • Leif

  Slår inn åpne dører. Fortell oss heller noe vi ikke vet, eller bør bli mer opplyst om.

 • Per Øivind Næss

  Alle partier som omfavner Islam har utspilt sin rolle i Norge og Europa, ganske enkelt. AP vil falle inntil de slutter å omfavne Islam.
  Bortsett fra synet på Islam er norske partier ganske dårlige, det minst dårlige partiet er FrP.
  Mye må endres når det gjelder energi- og skattepolitikk for jeg vil gi noe parti karakteren bra.
  Alle dagens partier på Stortinget gjør staten større hvert år, derved blir Norge litt fattigere hvert år, denne utviklingen kan ikke på noen måte kalles god. http://www.EtBedreNorge.no

 • invernes

  Har Arbeiderpartiet utspilt sin rolle? hvilken rolle hadde de egentlig ? de har sabotert samfunnet i herrens mange år, de har ranet samfunnet og ført vanvittig mange penger ut av landet, de har aldri vert et parti for arbeidere.

  • Inger Svindahl

   Som jeg husker fra min oppvekst med Gerhardsen som statsminister så vokste velstanden for befolkningen enormt. Det ble sosial boligbygging som gjorde at arbeidere fikk et eget sted å bo, istedenfor å være hybelbeboere på Frogner. Men så mistet AP retningsansen og ble globalister, lurt trill rundt av verdens rikeste oligarker.

 • Det har vært drukket gravøl for AP mange ganger. Her i Norge vil et klart solidarisk partialternativ kombinert med privat næring kunne komme sterkt tilbake. Om ikke i form av et parti så i form av at andre partier, som Høyre, glir dem umerkelig i møte.

  Norge er vel egentlig et konsensusdemokrati med ett eneste politisk partiprogram som samtlige partier kun er fløyer av når det gjelder de grunnleggende verdispørsmålene. Som atlantisk forankring, liberalt demokrati, sosialt sikkerhetsnett og vekt på toleranse og frihet innenfor konensusens politisk korrekte ramme.

  Så å avskrive AP i dag vil være feil. De har jo tvertimot vunnet kampen.

  • oliver

   Hvilken kamp AP har vunnet i nyere tid må du event. redegjøre for siden jeg er helt blank på det området.
   Det er minst to grunner til at AP går dårligere tider i møte. Det ene er at den naturlige patriotismen til Norge som nasjonalstat og hensynet til det norske folk er fraværende.
   Det andre er at de knapt har noen egen offisiell politikk som kan sies å være APs.
   Når hørte du sist noen i AP snakke om egne vyer for satsing på industri og hva vi skal leve av i fortsettelsen, utenrikspolitikk, norsk kulturpolitikk, kunnskapsbasert utvikling, justis og politi, innvandring og integrering osv. osv.?
   Det de har bidratt med er å krangle med andre partier om deres politikk og adoptere resultatet som om det er AP-politikk.
   AP var tidligere lokomotivet som satte retning og fart, hvor «alle var med». Nå står det igjen på perrongen uten å vite hvilket spor de skal ta mens halvparten av passasjerene har hoppet av og tatt andre tog.
   Denne tafattheten bunner i at partiets ledelse synes å tjene andre herrer enn det norske folk, som bare er bra nok for å vinne på valgdagen.
   Selv om Høyre gjør det bra på barometrene nå om dagen kan det være fordi alternativene er få pga. ensrettingen i norsk politikk, men de viser tendenser til å gå i samme fella som AP.