Statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møtes til statsministerduell i Dagbladets valgbod onsdag formiddag.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

NTB -Anne Marjatta Gøystdal

– Jeg kommer aldri til å stemple Norge som et kaldt samfunn, sier statsminister Erna Solberg (H), som mener advarslene fra Ap om en hardere tone er feilslått.

Med fem dager igjen til valget møttes de to statsministerkandidatene til duell i Dagbladets valgbod – en seanse som bar preg av at de to politikerne har møtt hverandre i debatt hyppig den siste tiden.

Nok en gang sto verdispørsmål sentralt. Støre trakk fram at minoritetsmiljøer er urolig over et kaldere Norge, og at statsministeren lar splittende utspill fra Frp-statsråder passere.

– Gang på gang viser du at du ikke ser hva som skjer i samfunnet, sa Støre, og la til at Høyre er det eneste konservative parti i Europa som har tatt et høyrepopulistisk parti inn i regjering.

– Det skal vi ikke ha i fire år til, erklærte han.

Solberg sa seg umiddelbart uenig i at Frp er et høyrepopulistisk parti, og kontret med at Arbeiderpartiet legger mye energi i å sverte partiet. Hun tok også avstand fra Støres virkelighetsbeskrivelse om at grenser er flyttet.

-Jeg synes det er ganske sterkt å si fordi det impliserer at det norske folk har blitt kaldere, og det er det ikke noe grunnlag for å si, svarte hun.
– Stygt gjort

De to partilederne endte i stor grad opp med å snakke forbi hverandre i verdisyn-debatten. Mens Støre ville snakke om hvordan minoritetsmiljøene opplever tonen i innvandrings- og integreringspolitikken, tok Solberg opp valgfrihet i behandling for rus- og psykiatripasienter.

Støre bemerket at Solberg unngår temaet.

– Når disse menneskene sier at det har forandre Norge, begynner du å snakke om noe helt annet. Du ser det ikke, sa han.

Formuesskatten, oljepengebruk og eldreomsorg og sykehjemsplasser var andre temaer. Støre understreket at Arbeiderpartiet har vært ærlige om sine planer i skattepolitikken, mens det ikke kommer svar fra Solberg om hvor mye hun vil kutte.

– Nå er det fem dager igjen til valget. Det er ingen svar fra henne, og jeg tror ikke de kommer heller, sa han.
– Et frampek

Resultatene fra skolevalget ga framgang for Arbeiderpartiet, noe Støre ser som en kjempeinspirasjon på innspurten av valgkampen. Ap var større enn Høyre og Frp til sammen.

–Jeg tror dette er et frampek som sier noe om valget på mandag, og som kan overraske noen hver, sa Støre.

Solberg viste til at mye har handlet om fraværsreglene i skoledebattene.

– Vi går lite grann tilbake sammenlignet med skolevalget for to år siden, og det var et fantastisk valg for oss. Unge Høyre har stått veldig på for å forsvare fraværsreglene, som nok scorer litt høyere hos foreldrene enn hos elevene, sa Solberg.

(©NTB)
[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]