- Resett - https://resett.no -

Massive ødeleggelser etter orkanen Irmas herjinger

Irma er en ekstremt imponerende orkan både visuelt og i infrarødt, skriver den erfarne meteorologen Dan Brown ved National Hurricane Center i en oppdatering om uværet.

Dan Brown forteller om målinger foretatt fra fly som har trengt inn i luftrommet på innsiden av orkanens øye. Det har blitt målt vind med hastighet på over 270 kilometer i timen i Atlanterhavet. Selv om det har vært kraftigere orkaner i Mexicogulfen, er dette den kraftigste orkanen målt noensinne i Atlanterhavet. Det merkes på bakken i Karibia.

Orkanen Irma raser gjennom det karibiske hav. Lokale myndigheter på øyene Barbuda og
Saint Martin melder om store ødeleggelser.

annonse

– Det er absolutt ødeleggelse. Øya står så å si under vann. Slik det ser ut nå er Barbuda knapt beboelig, sa Antigua og Barbudas statsminister Gaston Browne etter å ha fløyet over Barbuda.

Han sier til BBC at 50 % av øyas befolkning nå står uten hjem og har estimert at gjenoppbyggingen etter orkanens herjinger vil koste 100 millioner dollar. På Barcuda er hele 95% av øya rammet av ødeleggelse. På Saint Martin er 60-70% av husene ødelagt.

Det er ikke bare hus og infrastruktur som ødelegges. På franske øyterritorier alene er 8 menneskeliv tapt, og 23 er meldt skadet, ifølge Frankrikes innenriksminister Gérard Collomb.

annonse

Lokale myndigheter i den franske regionen Guadeloupe, en karibisk øygruppe, frykter at enda flere vil miste livet.

– Dette er ikke et endelig tall, langt ifra. Dessverre frykter vi et større omfang, sa prefekt Eric Maire i Guadeloupe.

Ogsa Puerto Rico er rammet. I følge myndighetene i det amerikanske oversjøiske territoriet står 900.000 mennesker uten strøm, og rundt 50.000 uten vann. Ødeleggelsene er imidlertid langt fra så store som de som er blitt rapportert på Barbuda og St. Martin.

Orkanen skal videre fra Puerto Rico mot Haiti og Den dominikanske republikk, og det er ventet at den skal holde seg ute i havet.

– I havområdet hvor Irma passerer, ligger det mange små øyer. Det er derfor ikke bare akkurat der hvor orkanen «går» at det blir skader, det blir skader litt utenfor også, sier statsmeteorolog Bente Wahl til NRK.

I følge prognosene vil orkanen passere Cuba fredag, før den vil bevege seg nordover mot Florida og det amerikanske fastlandet.

Den norske familien Widvey fra Rogaland jobber med å leie ut feriehus og har bodd på den karibiske øya Saint Thomas i to år. De opplevde det verste orkanen Irma hadde å by på i går.

– Vi sitter inne i det tryggeste rommet i et nybygd murhus. Vi har vann, mat og drivstoff til generatoren. Vi kan klare oss i flere uker, sa Widvey før orkanen ga fra seg det tyngste den hadde.

annonse

Hun bekymret seg for hvordan det ville gå med de andre på øya som ikke bor i like robuste hus som dem.

– Veldig mange bor i dårlige trehus med blikktak. Det sier seg selv at sånne hus ikke kan stå imot 270 kilometer i timen.

I går klokken 18:40 norsk tid meldte Ingrid Widvey at huset til naboen nettopp hadde mistet taket.

 

Kilder:

https://www.nrk.nNo/urix/ble-truffet-av-orkanen-irma-1.13676081 [1]

https://www.nrk.no/urix/puerto-rico-uten-strom-og-vann-1.13676498 [2]

https://www.aftenposten.no/verden/i/XyJng/Orkanen-Irma-raser-gjennom-Karibia–minst-atte-dode [3]

https://www.nrk.no/urix/kraftigste-orkan-noensinne-i-atlanterhavet-pa-vei-mot-florida-1.13674588 [4]

Tegn abonnement [5] eller støtt oss på andre måter [6] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474