- Resett - https://resett.no -

Rosj hasjaná

Det jødiske nyttåret heter “rosj hasjaná” og varer i to dager. Høytiden faller hvert år på forskjellige datoer i den gregorianske kalenderen, og begynner i år på kvelden den 20 september. Selve ordene “rosj hasjaná” betyr bokstavelig talt “begynnelsen på året” på hebraisk. I følge jødedommen og religionens hellige bok, toraen, er denne tiden jubileet for skapelsen av Adam og Eva – den første mann og kvinne på jorden.

I følge det jødiske leksikon (Jewish encyclopedia) kan opphavet til det hebraiske nyttåret spores til begynnelsen av jordbrukssyklusen i den antikke nære Østen – hvor høytiden markerte starten av syklusen av å så, å gro og til slutt innhøste landbruksprodukter.

Religiøse tradisjoner under rosj hasjaná inkluderer blant annet å blåse i “sjofaren,” et blåseinstrument laget av uthulet bukkehorn, for å markere nyttåret ved å “skape støy.” Det vanlig å dra til synagogen hvor rabbien resiterer utvalgte hellige tekster for anledningen. Jødene feirer også høytiden ved å være sammen med familien og nyte symbolsk mat. Man dypper gjerne epler i honning som symboliserer et “søtt nytt år.” Annen tradisjonell mat inkluderer dadler, erter, purre, spinat og gresskar som alle er nevnt i toraen.

annonse

Les mer:

Wikipedia. Rosh Hashanah [1]

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474