Hos tannlegen. Tannlegespeil. Utstyr. Dental examination equipment Foto: Frank May / NTB scanpix
Del saken
 • 1.2K
 •  
 •  
 •  
 •  

Svenske Bernt Herlitz tipset Migrationsverket om enslige mindreårige asylsøkere som egentlig var voksne. Dermed ble han avskjediget fra sin stilling som tannpleier i den svenske Folktandvården. Nå står han og familien i fare for å miste alt de eier.

-Jeg kan estimere at opp til 80% av dem var åpenbart voksne. Det kan man blant annet se på visdomstenner som er ferdig utvokste – noe man kun ser hos voksne mennesker, sier Bernt til Samnytt.

Bernt og hans kone hadde sammen sett på et av Almedalens seminarer om aldersbedømming i rettsvesenet og i idretten. Migrationsverkets utsendte hadde her presisert at den som mistenker noe, bør rapportere det direkte til Migrationsverket.

-Der er jo viktig at rett skal være rett – ikke minst fordi voksne personer ikke skal bo med barn, sier Bernt.

Bernt kontaktet Migrationsverket og delte sine opplysninger med dem, i god tro. Det skulle bli skjebnesvangert for ham, da Bernts sjef kort tid etter fikk rede på hva han hadde gjort.

Bernt ble bedt om å gå på dagen og informert om at en etterforskning var satt i gang, men var ved godt mot og gikk ut i fra at han ville være tilbake på jobb senere. Slik gikk det ikke.

14 dager senere fikk han beskjed om at han var oppsagt.

Bernt tok saken til retten og i Gotlands tingrett ble hans tidligere arbeidsgiver, Region Gotland, dømt til å betale erstatning til Bernt, men jobben fikk han ikke tilbake.

Til Bernts forferdelse anket Region Gotland dommen til neste instans, Arbeidsretten i Stockholm. Om Bernt taper her vil det få store konsekvenser for ham og familien. Bernts juridiske ombudsmann har estimert at saksomkostningene vil beløpe seg fra 700.000 og oppover.

-Det kommer til bli en dødsdom for oss, for hele familien – til og med for min fem år gamle datter. Vi har ikke en million kroner, vi er arbeidsløse nå. Man skal betale det innen 30 dager etter dommen ellers kommer Kronofogden. De kommer til å ta vår leilighet, vår bil, alle møbler. Vi blir skrapa, sier Bernt.

Mange svensker støtter Bernt og hans kone skal ha startet en innsamlingsaksjon. Alle har imidlertid ikke medlidenhet med Bernt og familien. På en Facebook-gruppe kalt “Politisk debattgrupp från höger til vänster” blir Bernt hånet i flere av kommentarene.

Britta Lindholms skriver: -Man håper at han lærte seg noe.

Britta ble kontaktet av Samnytt og på spørsmål om hva hun tenkte om at Bernts fem år gamle datter kan ende opp som hjemløs svarer hun:

-Det er en konsekvens av hans handlinger.

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1.2K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]