Nå er også matematikk rasistisk, ifølge amerikansk professor

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

En professor i matematikk ved universitetet i Illinois, Rochelle Guiterrez, hevder at mattelærere bør være oppmerksomme på “politikken matematikk bringer med seg” og at algebra og geometri bidrar til å forevige ufortjente privilegier hos hvite elever, ifølge CampusReform.

Rochelle Guiterrez frykter at pensum som legger vekt på Pytagoras og pi skaper et inntrykk av at matte stort sett har vært utviklet av grekere og andre europeere.

− På mange nivåer opererer matte som hvithet. De som får æren for å utføre og ha utviklet matematikk, de som er kapable i matematikk og de som anses være en del av den matematiske miljøet er generelt sett ansett som hvite, sier Guiterrez.

Ifølge Guiterrez bidrar også matte til å sementere hvite menneskers privilegier, fordi økonomien premierer mattekunnskaper som gjør at matteprofessorer, som er overveiende hvite, også får “ufortjente privilegier”.

Hun bekymrer seg for at evaluering i matematikk også kan bidra til å sementere diskriminering av minoriteter, særlig om minoritetene scorer dårligere enn hvite.


Publisert: Oct 25, 2017 @ 9:32 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 • Birgitte Brattebø

  Wow!

 • densensurerte

  Det blir for mye nå, rett og slett. Nattesøvn og dagro forstyrres.
  De mest “fantastiske” nyhetene burde skjules bak en innlogging der de braveste med aktive skritt må logge seg inn for å lese den verste galskapen.

 • invernes

  Uff nei nå må det bli slutt på denne galskapen fra venstresiden/antifa, den siden virker mer og mer manisk syk på grensen til den totale galskap 😮

  • MrFeyn

   Pyttsann, det er bare Al-Gebra terroristene med weapons of math destruction! 😉
   Galskapen og idiotene har jo forlengst inntatt akademia og slike liksom-professorer er en naturlig konsekvens av forfallet på veien til steinalderen og det islamske virkelighetsbildet, der alt som er haram skal utslettes. Historie, kultur og sivilisasjon… og nå også matematikken. Matematikk er jo vanskelig, om ikke umulig, å forstå for snowflakes og venstrefolk generelt, så her ligger det an til nok en “rævlusjon” med massepsykoser og hysteriske ungdommer som vræler at de hater matte, på veien til oblivion og det sosialistiske utopia. Er det fremdeles lovlig å gå på offentlig sted med en kalkulator i lomma ? 😉 Jeg aner at det er Jødene de er ute etter her også…
   Forsøker man å lage noe idiotsikkert, kommer naturen prompte med en enda større idiot!

 • TitoSchipa

  Matematikk er altfor logisk til å kunne verdsettes av postmodernister.

 • Jon H

  Hva betyr dette egentlig? Skal vi nå være nødt til å omskrive menneskehetens utvikling, for det at en kultur / etnisk gruppe i verdenshistorien sto for oppfinnelser eller store fremsteg innen et område kan potensielt oppleves for noen mennesker / grupper slik at disse da blir mindre verd som mennesker eller noe sånt?

  Er det virkelig noen som tenker slik? Dette må da være en kortslutning?

  Vi har hatt mange ulike kulturer som hver på sine måter har vært fremstående og gitt div. bidrag til menneskehetens utvikling opp gjennom tidene, både i Asia, Midt-Østen, Europa, Amerika…

  Skal vi nå omskrive verdenshistorien, utviklingens gang og det som faktisk har skjedd gjennom tidene, fordi utviklingen som faktisk har pågått i virkelighetens verden kan krenke noen?

  • Skvatt

   Jau, slikt noko er båe diskriminerande og rasistisk, difor lyt båe historia og røynda i øvrigt verte umskrive slik at han vert varm og inkluderande. Det lyt vêre viktegare enn sånne tørre og kalde sånne fakta.

  • Buddy O

   “Er det virkelig noen som tenker slik? Dette må da være en kortslutning?”

   For å si det med George Orwells ord fra romanen 1984:
   «Den som kontrollerer fortiden kontrollerer fremtiden: Den som kontrollerer nåtiden kontrollerer fortiden.»

   Det handler om makt og kontroll. Over deg og meg. Så vi tenker ‘riktig’.

   • heimevernet

    Innen en del områder klarer man nok å skrive om fortiden. Innen matematikk tror jeg det blir vanskelig. Jeg mener det er urealistisk.

    • Buddy O

     Si ikke det. 😉

     Målet er ikke å skrive om matematikkens historie, men å skape et inntrykk av at Europa skal takke den islamske sivilisasjon for (store deler av) matematikken.

     Det er lettere nå det målet. Man behøver bare å vektlegge enkelte sider og undertrykke andre sider. Løgn er ikke nødvendig, det holder å tøye sannheten. Som man gjør med konseptet “at vi bruker arabiske sifre.” Nesten alle europeere tror vi bruker arabiske tall. De kommer fra India.

     Et annet eksempel kan være at man ikke nevner at mange vitenskapsmenn og matematikere levde i områder okkupert av islam. Det betyr ikke at de var muslimer. Det faktum nevnes sjelden.

     Kulturrelativisme — er det ikke fantastisk?

 • Ten4

  Hahaha. Når jeg trodde humorens tid var over, så serveres det stadig lekkerbiskener.
  Hva skal matte erstattes med? Samba, bastskjørt og Tam-Tam?
  Eller kanskje degradere sivilisasjonen til å bruke kuleramme?
  Vi kjenner begreper som “politikerforakt”. Jeg har opparbeidet et “professorforakt”.
  Snakk om å være kjørt i skallen.

  • Spaceman_Spiff

   Professorforakt er noe som forskningsmiljøer har blitt mer våken for, siden de har hatt en undersøkelse på sensommeren der det kom frem at folk stoler relativt lite på forskning fordi de mener den er politisk tilpasset. Når man ser på den siste utviklingen i SSB der en av de få som er ærlig mister jobben (offisielt omplassert) til tross for at han egentlig ikke liker det triste budskapet han forkynner, så er det åpenbart at de har et poeng de “professorskeptiske”.

   • Ten4

    Enig. Sosialist-djevelen har for lengst inntatt og kontrollert akademia.

  • Elise E

   Det er endel ‘klin gærne’ professorer der borte i USA. Noen har sogar slått seg sammen med voldelige Antifa.

   • Ten4

    De er ikke stort bedre i Norge. Thomas Hylland-Eriksen er et tilfelle.

    • Jan Petter Glendrange

     Mads Andenæs et annet godt eksempel.

  • Skvatt

   Gode føreslag, detta, men hugs at dei au kan verte uppfatta som kreinkande or einskilde menneskje. Skulen skal jo berre ha undervising som ikkje nokon kan verte kreinka or, det lyt vêre viktegare enn um det er fakta eller ikkje. Jau!

 • Jens Janssen

  Dette er hatretorikk og demonisering.

  • Kucks

   Det er ingen som klager på at Kineserne er flinke i matte.

   • Lumix

    Og var det ikke arabere som fant på det med 1-2-3-4…..og til og med null?
    Romerne stakkars drev bare og tullet med romertall -white trash!

    • Greyhound

     Arabere har så lite å være stolte over, men drar frem dette med tallene hele tiden. Tallene vi bruker idag er ikke noe Araberne “fant opp”. Den såkalte arabiske tallrekken har et tidligere historisk opphav som strekker seg ca 3000 år tilbake i tid et sted i India. Araberne kopierte og endret utseende på tallene, noe Europeerne har fortsatt med siden Fibonacci “oppdaget” dem for ca 1000 år siden.

    • Lyn_Gordon

     Vi kaller det arabiske tall, men de hentet dem fra india.

     • Kogs

      Vi kaller det Hindu-Arabian numerals. Indere oppfant moderne matte. Navnet hindu kommer fra inderne. Araberne fraktet indiske mattekunnskaper til Europa. Derfor ordet Arabian. Det står også i klartekst på Wikipedia.

      Invented by Indian mathematicians in between 1st and 4th centuries.
      Adopted by Arabic in 9th century.

      The Hindu–Arabic numeral system[1] (also called the Arabic numeral system or Hindu numeral system)[2] a positional decimal numeral system, is the most common system for the symbolic representation of numbers in the world. It was invented between the 1st and 4th centuries by Indian mathematicians. The system was adopted in Arabic mathematics by the 9th century.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Hindu–Arabic_numeral_system

    • Buddy O

     Feil. 0 og resten av sifrene kommer fra India.

    • Kogs

     Pokker hvite rasister lurte meg. Jeg har tiden trodd at det var india som oppfant 0 og 1,2,3,4. Derfor navnet Hindu-Arabian numerals. Men siden araberne oppfant det så burde ordet Hindu fjernes?

     https://www.livescience.com/27853-who-invented-zero.html

     Det var ikke egypterne som skapte piramiden. Det var arabiske muslimer som oppfant piramiden. Arabiske muslimer emigrerte til Amerika og bygget gigantiske piramider der også. Indianere i Amerika er stammet fra arabisk avkomst. Hvite mennesker altså. Må slutte med historie forfalskning. Takk for at du åpnet mine øyne. Det var araberne som oppfant moderne matte og ikke India.

    • Christian Didriksen

     Araberne stjal tallene av noen andre, men tok æren for det.

 • Reidar S

  Hadde ikke hin salige Ludvig H. en epistel om følgene av “for megen lærdom?”
  (Niels Klims underjordiske reise)

 • supreme

  Rasister alle sammen! Sånn der fikk jeg dratt rasisme kortet… det var deilig. Da kan jeg sove godt i natt også. Faren min hadde phd i matte forresten.

  • Kurt Friestad

   Jeg hadde laveste karakter i matte. Siden jeg er hvit må det være rasisme.

   • O.M. Hadland

    Metoo

 • Spaceman_Spiff

  Verden må jo være rasistisk, for det meste av utvikling, enten det er Edisons pære eller dieselmotoren, atombomba eller transistoren, så er den utviklet av hvite folk. (Jaja, jeg veit om Oppenheimer, men sa ikke noe om jøde eller ikke, og han var også ganske hvit og hadde blå øyne).

  Det er en kjennsgjerning at utviklingen har stått på stedet hvil mange steder i verden, og selv om Algebras forbannelse kan spores til India, så er det i en setting der vesten og etterhvert også deler av Asia har drevet utviklingen en meget rasistisk verden som ikke levner hverken arabere eller afrikanere nevneverdig ære. Men en ting kan de jo ta æren for i midtøsten… Selvmordsbomberen… Nei, det oppstod vel i moderne form på Sri Lanka.

  • Skvatt

   So sant, so sant, kanskje skulen lyt syna ein politisk korrekt film for elevane, kor alle desse menneskja vert framstilte som ikkje-kvite, og busette i t.d. detta Afrika-landet eller i detta Mellomausten? Det lyt stogga noko or rasismen, sann. Jau!

 • StemmerBlankt

  Vært mye hakeslepp i det siste.
  Begynner å bli redd for at kjeven hopper ut av ledd snart.
  Får snart lage ny kampanje tilsvarende @MeToo?
  @GetAGripOfYourself eller noe i den dur?

  • Elise E

   Jeg vil foreslå enten @GrowUp , @SuckItUp eller @SoWhat

   • MrFeyn

    antar @FuckoffIdiots er heldekkende!

 • Jørn Eikemo

  Hun må jo være helt tett i nøtten !

 • Høyreekstrem???

  Hva med teknologi? Er det rasistisk for en hvit mann å kjøre tysk Mercedes? Eller reise med fly, som ble oppfunnet av to hvite brødre? Slik kan man fortsette til listen blir lang- og grusomt rasistisk.

  • Skvatt

   Ikkje veit eg, men båe delar er i kvert fall klimafientleg, og slik sett lika illt. Jau!

 • Hanne Jensen

  Hvithet og hvithet fru blom. Algebra er da arabisk:
  The study of algebra, the name of which is derived from the Arabic word meaning completion or “reunion of broken parts”,[3] flourished during the Islamic golden age. Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi, a scholar in the House of Wisdom in Baghdad, is along with the Greek mathematician Diophantus, known as the father of algebra.

  Tatt fra: https://en.wikipedia.org/wiki/Mathematics_in_medieval_Islam

  • Jon H

   Men da jo vi ikke-muslimer føle oss krenket og/eller utsatt for rasisme nå?

  • Kogs

   Du glemte også India. Matematikken til Araberne er ikke arabisk, men den er gresk og indisk. Så muslimene lånte indisk og gresk matematikk, men tar æren for å oppfinne opp matte.

   The Hindu–Arabic numeral system[1] (also called the Arabic numeral system or Hindu numeral system)[2] a positional decimal numeral system, is the most common system for the symbolic representation of numbers in the world. It was invented between the 1st and 4th centuries by Indian mathematicians. The system was adopted in Arabic mathematics by the 9th century.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Hindu–Arabic_numeral_system

 • Bulle

  Hun har sikkert litt rett. Vitenskapens historie presenteres veldig forskjellig i Storbritannia og Tyskland f.eks. I begge land fremhever de sine egne som viktigst. Den som tar seg en tur på Science Museum i London kan lett få inntrykk av at alle vitenskapelig fremskritt fra opplysningstiden og fremover har sitt opphav der. Slik er jo ikke, men på samme måte kan sikkert en som kommer til Europa få inntrykk av europeerne fremstiller seg selv i et ufortjent godt lys.

  • Høyreekstrem???

   Ufortjent siden det stort sett er europeere som står bak nærmest samtlige vitenskapelige fremskritt?

 • Dedjal

  Kanskje hvis midt østen og afrika fokuserte litt mer på skolegang for alle kjønn og arbeidskultur, så hadde de klart å henge med her I verden

 • Magnus M. Roving

  Da vil jeg anmelde følgende til tankepolitiet:

  Den matematiske konstanten π er definert som forholdet mellom omkretsen og diameteren til en sirkel: Omkrets = π × diameter. Ofte brukes 3,14 eller brøken 22/7 som en rimelig tilnærming til pi for hverdagens bruk, for eksempel i skolen. Den nøyaktige verdien har uendelig mange desimaler som er ikke-sykliske, dermed er pi et irrasjonalt tall eller mer spesifikt et transcendentalt tall. I 2013 ble π kalkulert til over 12,1 billioner (1,21*10¹³ eller 12 100 000 000 050) desimaler og beregningen tok totalt 94 dager, 25. september – 28. desember 2013.
  Tenker de får noe å tygge på.
  https://no.wikipedia.org/wiki/Pi

  • Skvatt

   Detta var ofselegt rasistisk, det er eg viss på at denna professoren au er samd i. Jau!

   • Høyreekstrem???

    Ja fyssj dette var grumsete.

  • MrFeyn

   Forsiktig nå. Sosialister kan dø av å lese slikt! 😉

 • Grain

  Matematikkens professoteorem:

  Konstanter:
  S = substans i argumentasjon
  V = vett

  (S)0 x (V)0 = 0

  Eller med andre ord: professoren er et null.

  • heimevernet

   Hun er professor i matematikkdidaktikk. Ikke i matematikk. Så hun er pedagog, ikke matematiker. Man skal ikke bli så alt for imponert av en professortittel, heller, for den saks skyld.

 • John Magne Trane

  Hvor mange kinesiske matematikere kjenner vi til?

  Og hvorfor skårer da kineserne høyest på tester?

  Nok en rasist fra venstresiden…

 • heimevernet

  De som gjør fremskritt innen matematikk er de som beskjeftiger seg med det. Stort mer er det ikke å si om saken. At folk har forskjellige interesser er ikke et problem, men et gode. Eller er dette et eksempel på en type mangfold som ikke er ønskelig i sosialistenes perfekte verden?

 • Tor Anders Engen

  Det finnes ord som disse “crack pots”. Men slik er venstreradikale feminister, dem er mentalt forvirrede.

  Det var ikke lenge siden. Melk var rasistisk, til og med solformørkelsen ble anklaget for å være rasistiske. Hvorfor drar media og andre fram disse landsbyidiotene?

 • Skvatt

  Jau, det er so sant, so sant frå visdomen åt professoren sjølve. Men me kan gjere mykje med denna illskapen gjennom å laga meir varme og inkluderande reknestykkje som borna skal løysa i mattetimane. For nokre år sia var det ei lêrebok i den norske skulen som heitte Matteboka. Der kunne elevane løysa komplekse matematiske problem som “Tykkjer du det er nokon skildnad på gutar og jentar?” og “Kjenner du nokre innvandrararar?” Eg er viss på at sjølv den kloke og vise professoren ville tykkje dessa matematiske likningane ikkje var rasistiske i det heile, men tvert um båe varme og inkluderande. Jau!

 • Greyhound

  Det er ikke lenge før vi har den neste Pol Pot og Year Zero. Sikkert best at alle bøker destrueres slik at ingen spor av denne rasistiske kulturen består!

 • Tim Hansen

  Med andre ord; objektive fakta er rasistisk dersom noen føler velger å føle seg støtt av dem på et eller annet vis.

 • Stian Guttormsen

  Tror kanskje denne professoren bør migrere bort til bermen på samfunnsvitenskapelig fakultet. Der kan hun bedrive så mye “synseforskning”/”kvalitativ forskning” hun orker og applauderes for sitt “PK” tanketomme tøv til krampa tar henne. Så får folk med en mer utviklet logisk sans ta over de seriøse fagene i hennes fravær.

 • ridderen_ride

  Lenge leve galskapen! Spørsmålet er hvor lenge vi må holde ut med den!

 • AugustPetersen

  Faktisk en revisjonistiske innlegg på Aftenposten angående den kraftige historieforfalskning offentligheten har blitt utsatt for om kolonitiden i Afrika. Det er nesten helt umulig å beskrive den positive utviklingen i Afrika under kolonitiden, bare de negative sidene skal frem og de er gjerne rasitisk motivert ifølge mainstreamforskere. https://www.aftenposten.no/viten/i/xxrWp/-Lynsjemobb-sensurerer-akademisk-debatt–Simen-Gaure

  • Jon H

   Tok de med noe om at det var muslimer som var bakmenn for og håndterte det meste av slavehandelen i Afrika?
   (Leser ikke Aftenposten lengre.)

 • Knut

  Ja jøss. Siden det kun er den hvite mann som har funnet opp saker og ting så er jo absolutt alt rasistisk.
  Hvilken vei tar dette tullet oss og hvor skal dette ende?

  • tore

   Vi må huske at vi lever i samfunn hvor den som måtte føle seg krenket, alltid har rett. Og vi har blitt svært sårbare og lett krenkbare. Statuer av mennesker som mente noe annet enn oss i vår tidsalder; rives ned, ytringer som ikke samsvarer med egne meninger blir sett på som fornærmelser, meninger som venstresiden ikke er enige i kan møtes med vold og stigmatisering. «Safe zones» er innført på amerikanske universiteter; et sted å være, hvis noen har ytret seg på en måte som du har blitt krenket av. Selv i AP, arbeiderpartiet (!!), ble noen krenket, og måtte stå på toalettene og grine under valgkampen. Fordi en eller annen leder (Giske) hadde gitt uttrykk for en annen mening enn dem selv. Man kan bli krenket av å bli stilt spm hvor en er fra (hvis hudfargen er noe annet enn hvit), det er mikroaggresjon. Krenket av Siv J i indianerkostyme. Dette er blitt et samfunn hvor en uungåelig er nødt til å krenke noen, såfremt man er i live…du spør hvor dette skal ende. Det er et utrolig godt spørsmål siden det er morgendagens ledere som er de lettest krenkbare.

  • ad1648

   Matematikk var det da egypterne som fant opp.

 • Nattuglen

  Det er selvsagt rasistisk å skrive pi med hvitt på svart bakgrunn: https://uploads.disquscdn.com/images/69fb6179ad4e7fc275f9a2027450c5897523867835105b123b1f56d7152097b9.jpg

  • knut e. berger

   Sant, den har jeg ikke tenkt på, men hey!!!!…..det er jo minst like rasistisk å skrive på hvit bunn også da? da er det jo mer hvitfarge enn fargen på bokstavene? Egentlig er alt rasisme, dermed er ingen rasister. Eller blir det motsatt? eh….hjælp.

 • Rudolf

  Den amerikanske professoren er en politisk korrekt idiot, er ikke så mye mer å si om den saken

  • ad1648

   Hadde det ikke vørt for at slike faktisk har makt og innflytelse kunne vi pustet ut og ledd av det hele, men slike har faktisk makt; det er det skumle.

 • ad1648

  Oh boy; politisk korrekt offerideologi skal med andre brukes for å reversere oss tilbake til steinalderen med andre ord? Selv oldtidens egyptere hadde matematikk og nå skal vi tilbake til tiden før det?

 • Jens Bjørneboe

  Jeg bekymrer meg for professorer som Rochelle Guiterrez. Historierelativisme og mangel på logisk tankegang er det siste som burde komme fra et individ med den akademiske hedersbetegnelsen professor. Grekerne tok sin matte dødsalvorlig. Såpass mye at man kunne bøte med livet om en predikerte noe nytt, revolusjonerende eller anderledes uten å bevise det matematisk eller overbevise med logikk.
  Det er en god grunn til at økonomien premierer matte kunnskaper. Realfaglige fortrinn har historisk vært avgjørende for hvor i hierarkiet ulike stater/økonomier/bedrifter har vært i forhold til hverandre. Det var ikke “social, culture, arts eller communication studies” som fikk oss til månen, over atlanterhavet, på skinner eller i lufta. Ei har de vært essensielle i framstillingen av de x antall arbeidsverktøyene professorer som Guiterrez bruker for å relativisere og problematisere historiske faktum som er vanskelig å fordøye for SJW mentaliteten. Kanskje Europa har vært fremst i matte fordi det er verdensdelen som har født høyest antall sære super genier, og ytterligere gitt disse en viss økonomisk/politisk støtte.

 • Norah Wilding Mae

  Helt syyykt morsomt kommentarfelt! 😀
  Anbefales til alle lettkrenkede krapyler, for å lyse opp en mørk, dyster og skremmende halloweenhelg.
  Vi burde få fram og hyle og vræle opp om alle våre krenkede følelser asap, – og likegodt få dette unnagjort i en fei, slik at det blir mulig å komme seg videre snart.
  – Eller var det tilbake vi skulle?