- Resett - https://resett.no -

Ratko Mladic anker livstidsdom for folkemord

Mladic er kjent skyldig på ti av elleve tiltalepunkter, blant dem folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, under Bosnia-krigen mellom 1992 og 1995.

74 år gamle Mladic har avvist alle anklager. Han viste tommelen opp for fotografene da han ankom krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag (ICTY) onsdag formiddag.

Opplesningen startet klokken 10, og 40 minutter senere ba Mladic om pause. Han ble diagnostisert med høyt blodtrykk.

annonse

Etter pausen ba forsvaret om at dommer Alphons Orie måtte stanse opplesingen og hoppe direkte til domsavsigelsen. Orie avviste kravet. Mladic reiste seg og begynte å rope i protest, og ble kastet ut av salen av to vakter.

Deretter fortsette Orie opplesingen mens Mladic måtte se på via video fra et annet rom.

«Slakteren fra Bosnia»

Orie viste til en rekke eksempler på grusomheter som ble begått da Mladic var hærsjef.

annonse

For eksempel ble en gruppe muslimske bosniske menn tvunget til å hoppe i elven én etter én, hvorpå de ble beskutt. Bare én av mennene skal ha overlevd.

Et annet eksempel dommeren leste opp, gjaldt en fangetransport der 32 døde av kvelning i sterk varme. De hadde ikke fått vann, og noen av dem var blitt tvunget til å spise salt før reisen.

Dommeren ga også eksempler på rutinemessige massevoldtekter av kvinner og barn.

Srebrenica-massakren

På Mladics rulleblad står også den tre år lange beleiringen av Sarajevo og Srebrenica-massakren. Anslagsvis 8.000 muslimske gutter og menn ble massakrert av bosnisk-serbiske soldater i Srebrenica mellom 11. og 19. juli 1995. Dette er regnet som den verste krigsforbrytelsen i Europa etter andre verdenskrig.

FNs menneskerettssjef Zeid Ra’ad Al Hussein sier domfellelsen er «en stor seier for rettferdigheten». Han kaller Mladic «personifiseringen av ondskap».

– Det er domstolens strengeste straff, og da har han fått som fortjent, sier Balkan-ekspert og tidligere NTB-journalist Kjell Arild Nilsen.

– Jeg er delvis fornøyd, sier leder Munira Subasic i organisasjonen Srebrenicas mødre.

Hun viser til at han ikke ble funnet skyldig i folkemord i flere av landsbyene som ble rammet.

annonse
Anker

En av Mladics forsvarere opplyste onsdag ettermiddag til Reuters at Mladic kommer til å anke dommen. Mladics sønn opplyste det samme overfor AFP kort tid etter.

Det var på forhånd ventet at Mladic ville komme til å anke dommen.

Serbias president Aleksandar Vucic mener dommen var forutbestemt.

– Jeg oppfordrer Serbias innbyggere til se framover og arbeide for å ivareta fred og stabilitet i regionen, ikke la seg drukne i fortidens tårer men bygge en annerledes og bedre framtid basert på hardt arbeid og svette, sier Vucic.

Domstolens arbeid ferdig

Nilsen konstater at alle de viktigste bak krigsforbrytelsene i Bosnia nå er kjent skyldig.

– Det er ingen flere av de store, viktige lederne fra denne krigen som nå skal stilles for retten, sier han.

annonse

Krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia ble opprettet etter vedtak i FNs sikkerhetsråd i 1993. Dommen mot Mladic er den siste i domstolen, som innstiller all virksomhet fra nyttår.

NTB-AP-DPA

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474