- Resett - https://resett.no -

Politisk «samarbeid» på sandkassenivå

Den 14. november vedtok stortingsflertallet ny behandling av søknadene til de såkalte «oktoberbarna». Én måned senere sendte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) brev til partiene med 26 spørsmål om hvordan vedtaket skal tolkes og praktiseres [1]. Statsråden mener det er uklart hva stortingsvedtaket egentlig betyr, skriver hun i brevet. Deretter får vi høre at partilederne i Ap, Venstre, KrF, Sp, SV, MDG og Rødt har sendt et felles svar [2] til statsminister Erna Solberg (H) og Listhaug om at de ikke kommer til å svare på hennes spørsmål.

Jeg er ingen ekspert på konstitusjonelle forhold, men som velger og skattebetaler må jeg få lov til å undre meg over denne motviljen fra Stortinget. Burde de ikke verdsette at de får lov til å utdype de instrukser de som politisk retningsgivende organ skal gi?

For hva er god ledelse? I hvilken grad bør ledelsen i en stor bedrift selv bidra til å implementere og gjennomføre egne vedtak? Kan politisk ledelse sammenlignes med den form for ledelse de fleste av oss ikke-politikere kjenner fra yrkeslivet?

annonse
[3]

Forestill deg følgende scenario:

Du har en prestisjefylt stilling som avdelingsleder i en stor og viktig bedrift. Styret fatter et sentralt vedtak, som du og din avdeling skal jobbe etter i tiden fremover. Etter å ha brukt et stykke tid på drøfting av dette vedtaket internt i din avdeling, gir du styret formell beskjed at vedtaket oppfattes som utydelig på en rekke punkter av din avdeling, og at dere derfor ønsker oppklaring i gitte og konkrete spørsmål. Dette begrunner du bl.a. med at du ønsker å utføre jobben din på best mulig vis. Samtidig kommer du med forslag om hvordan enkelte deler av vedtaket kan gjennomføres.

Styrets første reaksjon på dette er å formelt nekte å svare, fordi de hevder at dette skal du ha greie på selv. Styret uttaler i tydelige ordlag at de ikke er der for å bistå avdelingslederne i slike saker. En av styrets viktigste medlemmer sier sågar at dersom du ikke selv kan svare på disse spørsmålene, bør du se deg om etter noe annet å drive med.

annonse
[4]

Er situasjonen over hentet fra et forkastet manus fra Hotel Cæsar? En episode fra Fredrikssons Fabrikk, eller kanskje en amerikansk såpeserie? Nei, dette er virkeligheten enkelte av våre statsråder møter i dagens politiske klima i Norge.

Jeg gremmes.

 

Tegn abonnement [4] eller støtt oss på andre måter [5] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474