- Resett - https://resett.no -

Østerrikes nye blåblå regjering tilbyr tysktalende italienere pass

Provinsen har også det italienske navnet Alto Adige. Den var en del av dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn før området ble annektert av Italia under første verdenskrig og fikk status som autonom provins.

I en folketelling i 2011 oppga 70 prosent av innbyggerne at de var tysktalende.

annonse

Forslaget om å gi sørtyrolerne dobbelt statsborgerskap, er fremmet av den nye topartiregjeringen som består av Det konservative folkepartiet og det høyrenasjonalistiske Frihetspartiet. Men i Italia er reaksjonene på utspillet kraftig.

– Ligg unna Italia, sier Giorgia Meloni, leder for det høyrenasjonalistiske partiet Italias brødre.

En talsmann for utenriksdepartementet i Roma mener forslaget er et gufs av «etnisk nasjonalisme», mens den italienske presidenten i EU-parlamentet, Antonio Tajani, kaller det for «fantasifullt» og fastslår at «sesongen for nasjonalisme» er over i Europa.

I Sør-Tyrol bli forslaget avfeid av guvernør Arno Kompatscher. Han framholder at nasjonalistisk politikk går på tvers av sørtyrolernes status som «engasjerte europeere».

annonse

– Vi vil fortsette å spille vår rolle som bindeledd, bru og megler, sier han.

NTB-AFP

(©NTB)

[email protected] [1]

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474