Oslo 20170912. Nestleder i AP Trond Giske, partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik holder pressekonferanse tirsdag ettermiddag etter APs sentralstyremøte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Det blir stadig tydeligere gjennom de avsløringene spesielt VG kommer med at Hadia Tajik har hatt en veldig sentral rolle i å oppmuntre de kvinnelige varslerne i saken mot Trond Giske. Trolig er det også Tajik og hennes støttespillere som har foret DN med saken i utgangspunktet. DN har villig latt seg bruke, uten at det i seg selv er noe nytt i norsk presse.

Maktkampen bølger frem og tilbake. I øyeblikket ser det ut som Hadia kjemper litt på defensiven. Giske er trolig det fremste og råeste maktmenneske i norsk politikk om dagen, og han har ikke gitt opp på tross av massive anklager – og hvor det muligens er enda mer sprengstoff som ennå ikke er eksponert. Ut fra en slik vilje til makt og overlevelse som Giske utviser, tiltrekkes det støttespillere.

Og det viser seg at mange i LO og Ap klarer å «drite i» anklagenes natur og fortsette å støtte ham, selv offentlig. Giske har faktisk klart å kjempe mot den politiske korrektheten i Norge, som ellers ville dannet et hylekor av opprørthet over en slik notorisk skjørtejeger etter unge kvinner. Husk bare den unisone fordømmelsen av Donald Trump når han i en fortrolig samtale kun satte ord på det Trond Giske har praktisert i tjue år.

annonse

Hadia Tajik har i løpet av årene bygget opp en allianse av Ap-folk i Oslo og på Vestlandet. Det er et kvinnetungt nettverk, og de er unge. Det går en del «snakk» om hva planen deres var/er. Målet var hele tiden Støre snarere enn Giske. De skulle til topps, med Hadia. Spillet har vært meget høyt og så kalkulert at det nesten hører hjemme i en spenningsroman.

Giske er ikke målet, målet er Støre. Et nettverk bak Hadia står bak det hele. Ved å felle Trond tror de at han slipper kompromitterende informasjon om Støre som gjør at også han må gå. De trodde Trond Giske i så fall ville slippe informasjonen både som hevn, og fordi det er rasjonelt fra hans perspektiv. De tror nemlig at Giske undervurderer Tajik og tror han antar at hun vil kjøre Ap i grøfta om hun overtar raskt. Et ekstraordinært landsmøte sammenkalt på grunnlag av Giske og Støres fall, ville ikke ha annet valg enn å velge Hadia som leder. Nettverket har et håp om at Tajik vil vokse seg inn i rollen, slik Gro i sin tid klarte.

Nettverket tipper at Trond antar at Hadia vil kjøre AP i grøfta. Og at hans eneste vei tilbake da er å komme som «reformert» prins på en hvit hest og redde partiet. Derav «bør» Trond kunne antas å bidra til at Støre felles raskt, gitt at Giske tror at Hadia – som ikke har evnet å beholde en rådgiver i to år, og som totalt rotet til prosessen med nytt partiprogram – ikke vil evne å lede over tid. For da er det om igjen for Trond at skuta havarerer mens han fortsatt har sitt eget nettverks lojalitet på plass.

annonse

Det er også konkrete rykter om hva informasjonen om Støre går ut på. Giske sitter angivelig på disse, noe Støre vet. Hadias nettverk tror Giske vil bruke det dersom Støre stenger ham helt ute. Og dette gir mening i lys av den nølingen Støre har vist på tross av til dels meget oppsiktsvekkende kvinnehistorier knyttet til offisielle oppdrag.

Så dette er en rå maktkamp mot Støre, der Trond er et «nødvendig» offer som ikke bare må passiviserer, men som må kuttes helt ut dersom nettverket bak Hadia skal lykkes i å få henne inn som ny leder alllerede nå. Dette vet Hadia’s jenter, men de tror Hadia vil få skuta på rett kjøl, slik at Giske permanent er ute. De trenger nå kun å få ham til å bidra til å felle Støre, og det tror de selv de best gjør ved at Støre lukker døren permanent for Giske.

Ja, slik utlegges i det minste strategien. Men som enhver general vet: Strategien overlever ikke det første møte med fienden. Slik er det nok også med «Hadias plan», noe vi allerede ser konturene av. En plan med så mange ledd og variabler, er ikke lett å virkeliggjøre.

Maktkampen i Ap er ikke over….

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon