- Resett - https://resett.no -

Rentefrykt senker børsene

Etter en halvtimes aksjehandel på Oslo Børs hadde hovedindeksen gått ned 1,6 prosent. I London, Frankfurt og Paris sank kursene med mellom 0,8 og 1,1 prosent etter åpningen.

Trenden så dermed ut til å være den samme som i Asia noen timer tidligere, og i USA før helgen.

I Tokyo falt indeksen Nikkei 225 med 2,6 prosent til 22.682,08 poeng mandag. Da børsen stengte i Sydney, hadde den viktigste australske indeksen falt 1,6 prosent.

annonse

Også i Sør-Korea, Singapore og Taiwan var tallene røde. Shanghai var et unntak, og børsen der steg 0,7 prosent i løpet av dagen.

Renter og lønninger stiger

Nedgangen beskrives som den største i løpet av én dag i Asia på over et år. Utviklingen tolkes som en fortsettelse av børsfallet i USA før helgen.

En viktig årsak til nedgangen der var usikkerhet rundt renter og inflasjon. Rentene på tiårige amerikanske statsobligasjoner har i det siste steget kraftig, og nye tall viser at den økonomiske oppgangen i USA har løftet lønningene.

annonse

Dette kan øke inflasjonen og tvinge USAs sentralbank til å heve rentene raskere enn antatt – noe som vanligvis er negativt for aksjemarkedene.

– Nervøs start på uka

Ifølge nyhetsbyrået Reuters spekuleres det på om sentralbanker også i andre deler av verden kan bli nødt til å øke rentene.

– Det blir en nervøs start på uka for tradere i alle markeder, sier Greg McKenna fra selskapet AxiTrader.

Han mener investorer nå spør seg om børsfallet i USA før helgen var starten på noe større.

Børsene i USA har steget i flere år uten noen stor korreksjon, og oppgangen har vært kraftig lenge også i en rekke andre land. Mange analytikere har påpekt at utviklingen på ett eller annet tidspunkt er nødt til å snu.

Også oljeprisen falt kraftig før helgen. Årsaken til dette skal ha vært at oljeprodusenter i USA har trappet opp virksomheten som følge av at prisen har steget kraftig de siste månedene.

annonse

NTB-AFP-AP

(©NTB)

[email protected] [1]

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474