. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse

I en artikkel på NRK rapporteres det om en demonstrasjon utenfor Stortinget på lørdag hvor visstnok flere organisasjoner deltok. Demonstrasjonen tok utgangspunkt i en hendelse forrige lørdag hvor «to unge menn [ble] stilt opp mot veggen og fotografert foran andre gjester på en hamburgerkafe på Grorud,» skriver NRK.

annonse

Demonstrantene utenfor Stortinget hadde klare krav til politiet på bakgrunn av både hendelsen på Grorud og mange andre klager som organisasjonene har fått inn, kan vi lese.

annonse

– Vi er her i dag for å vise politiet at vi ikke finner oss i at de bruker etnisk profilering til å stoppe og kontrollere ungdom på en ubehagelig måte, sier Sahar Hassani til NRK.

Hun er leder for Agenda X, Antirasistisk Senters ungdomsavdeling i Oslo og mener dette er et problem som vokser i Oslo.

– Vi krever at politiet kraftig begrenser omfanget av såkalte tilfeldige kontroller. Vi krever også at politiet, når de faktisk har tilstrekkelig grunnlag for å kontrollere noen, gjør det med høflighet, alltid forklarer grunnlaget, og orienterer om retten til å klage, fortsetter Hassani.

annonse
annonse

NRK skriver at Politiet ikke ønsker å kommentere saken.

Etter det Resett kjenner til er det imidlertid en utbredt oppfatning blant politifolk selv at det tvert imot er en frykt i etaten for nettopp å bli anklaget for rasisme, og at denne frykten fører til overdreven passivitet og mangel på kriminalitetsoppdagende politimetoder.

En del innvandrerungdom dyrker en offerrolle hvor de oppfatter seg selv som utsatt for diskriminering og rasisme. De mangler forståelse for at politiets oppgave faktisk er å forhindre lovbrudd. De ser det meste fra sitt eget perspektiv, og de møter heller ikke motstand fra offentlig myndigheter og media. At nordmenn, og især politiet er rasister, får stå uimotsagt.

annonse
Reklame

Det fortelles imidlertid fra politikilder at i enkelte deler av Oslo utviser ungdom, ikke minst innvandrerungdom, en direkte respektløs atferd overfor politiet. Det er som om de provoserer bevisst. At det vises foraktfulle håndbevegelser og fiendtlighet bare ved synet av en politibil, er ikke uvanlig.

Kilder Resett har snakket med hevder at norsk politi er for defensive og ikke møter den nye virkeligheten med klankulturer og parallellsamfunn på en tilstrekkelig robust måte. Å gå inn i disse områdene er ubehagelig for tjenestemennene selv.

Slik bakgrunnsinformasjon har imidlertid ikke NRK-journalistene Edin Babic og Mathias Ogre brydd seg med å innhente. De forholder seg til det Antirasistisk senter sier om saken. Antirasistisk senter mottar 10 millioner kroner i statsstøtte hvert år. Senteret lever av å presentere ofre for rasisme, reelt eller konstruert.

Offisielt sier ikke Oslopolitiet noen ting. Mange mener ledelsesnivået i etaten er feige og at dette fører til vanskelige arbeidsforhold for tjenestemenn på bakken. De på bakken ser at vold og kriminalitet øker og at respekten for politiet synker.

Overdreven frykt for å bli beskyldt for rasisme og manglende støtte fra etatsledelsen kan føre til redusert kriminalitetsbekjempelse i en tid da det trengs mer aktiv innsats, er det budskapet Resett hører.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.