. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Del saken
 • 1.9K
 •  
 •  
 •  
 •  

I en artikkel på NRK rapporteres det om en demonstrasjon utenfor Stortinget på lørdag hvor visstnok flere organisasjoner deltok. Demonstrasjonen tok utgangspunkt i en hendelse forrige lørdag hvor «to unge menn [ble] stilt opp mot veggen og fotografert foran andre gjester på en hamburgerkafe på Grorud,» skriver NRK.

Demonstrantene utenfor Stortinget hadde klare krav til politiet på bakgrunn av både hendelsen på Grorud og mange andre klager som organisasjonene har fått inn, kan vi lese.

– Vi er her i dag for å vise politiet at vi ikke finner oss i at de bruker etnisk profilering til å stoppe og kontrollere ungdom på en ubehagelig måte, sier Sahar Hassani til NRK.

Hun er leder for Agenda X, Antirasistisk Senters ungdomsavdeling i Oslo og mener dette er et problem som vokser i Oslo.

– Vi krever at politiet kraftig begrenser omfanget av såkalte tilfeldige kontroller. Vi krever også at politiet, når de faktisk har tilstrekkelig grunnlag for å kontrollere noen, gjør det med høflighet, alltid forklarer grunnlaget, og orienterer om retten til å klage, fortsetter Hassani.

NRK skriver at Politiet ikke ønsker å kommentere saken.

Etter det Resett kjenner til er det imidlertid en utbredt oppfatning blant politifolk selv at det tvert imot er en frykt i etaten for nettopp å bli anklaget for rasisme, og at denne frykten fører til overdreven passivitet og mangel på kriminalitetsoppdagende politimetoder.

En del innvandrerungdom dyrker en offerrolle hvor de oppfatter seg selv som utsatt for diskriminering og rasisme. De mangler forståelse for at politiets oppgave faktisk er å forhindre lovbrudd. De ser det meste fra sitt eget perspektiv, og de møter heller ikke motstand fra offentlig myndigheter og media. At nordmenn, og især politiet er rasister, får stå uimotsagt.

Det fortelles imidlertid fra politikilder at i enkelte deler av Oslo utviser ungdom, ikke minst innvandrerungdom, en direkte respektløs atferd overfor politiet. Det er som om de provoserer bevisst. At det vises foraktfulle håndbevegelser og fiendtlighet bare ved synet av en politibil, er ikke uvanlig.

Kilder Resett har snakket med hevder at norsk politi er for defensive og ikke møter den nye virkeligheten med klankulturer og parallellsamfunn på en tilstrekkelig robust måte. Å gå inn i disse områdene er ubehagelig for tjenestemennene selv.

Slik bakgrunnsinformasjon har imidlertid ikke NRK-journalistene Edin Babic og Mathias Ogre brydd seg med å innhente. De forholder seg til det Antirasistisk senter sier om saken. Antirasistisk senter mottar 10 millioner kroner i statsstøtte hvert år. Senteret lever av å presentere ofre for rasisme, reelt eller konstruert.

Offisielt sier ikke Oslopolitiet noen ting. Mange mener ledelsesnivået i etaten er feige og at dette fører til vanskelige arbeidsforhold for tjenestemenn på bakken. De på bakken ser at vold og kriminalitet øker og at respekten for politiet synker.

Overdreven frykt for å bli beskyldt for rasisme og manglende støtte fra etatsledelsen kan føre til redusert kriminalitetsbekjempelse i en tid da det trengs mer aktiv innsats, er det budskapet Resett hører.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1.9K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]