- Resett - https://resett.no -

Etterlatte etter Vollen-drapet mener reaksjonen mot Små Enheter er for svak

Familien til miljøterapeuten som ble drept i Vollen i 2014, er skuffet over reaksjonen mot Små Enheter. De mener boten er for liten og vurderer å klage.

– Vi hadde en klar forventning om at det skulle komme en reaksjon mot Små Enheter, men vi er ikke fornøyd med størrelsen på reaksjonen, sier Amund Gillebo, som er bror til den drepte Anna Kristin Gillebo Backlund (30).

– En bot på 200.000 kroner er så godt som ingen reaksjon, mener han.

annonse

Statsadvokaten ila barnevernsinstitusjonen Små Enheter en foretaksbot på 200.000 kroner, fordi institusjonen burde hatt en egen skriftlig instruks for nattevaktens arbeid.

Miljøterapeuten ble drept på barnevernsinstitusjonen Små Enheter på Vollen i Asker natt til tirsdag 28. oktober 2014, av en 15 år gammel beboer. Backlund var alene med den 15 år gamle jenta da drapet skjedde.

Både Arbeidstilsynet, Fylkesmannen i Oslo og Akershus samt tingretten og lagmannsretten i straffesaken påpekte brudd på arbeidsmiljøloven hos Små Enheter.

annonse
[1]

Imidlertid mener statsadvokaten at institusjonen har gjort det arbeidsmiljøloven krever for å forebygge vold fra beboerens side. Denne delen av siktelsen er derfor henlagt.

Vurderer klage

Familien reagerer på henleggelsen. De mener Små Enheter kunne gjort mer for å forhindre at drapet kunne skje. Gillebo sier familien nå vurderer å klage inn vedtaket fra statsadvokaten.

– Vi mener reaksjonen på ingen måte samsvarer med konsekvensen av det som skjedde. At vår Anna Kristin ble drept og en ung jente ble dømt til forvaring, sier Gillebo.

– Det er viktig at myndighetene i en så alvorlig sak gir et klart signal til arbeidsgivere om at arbeidsmiljøloven er viktig og at lovbrudd får konsekvenser. Det føler vi ikke er tilfelle nå, og det er uheldig.

For lang behandlingstid

I april 2017 ble etterforskningen mot institusjonen oversendt statsadvokaten for påtalemessig avgjørelse. Familien mener det har tatt altfor lang tid for statsadvokaten å ferdigstille en tiltale, og har klaget dette inn til Riksadvokaten.

– Saken er så pass alvorlig selv om det bare gjelder brudd på arbeidsmiljøloven. Når den får disse konsekvensene, bør den prioriteres høyere enn den har blitt, mener Amund Gillebo.

annonse

(©NTB)

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474