- Resett - https://resett.no -

Resett, Trine Skei Grande og et revnet samfunn

Resett, en nystartet høyrepopulistisk nettavis, har ved å kjøre en serie med artikler om venstreleder Trine Skei Grandes sex med en beruset 17-årig gutt på et bryllup i Trøndelag for ti år siden tiltrukket seg hundretusener av lesere. De øvrige mediene prøvde først å tie saken i hjel, for deretter å anklage Resett for brudd på god presseskikk. Den politiske eliten nektet å forholde seg til saken. Resetts redaktør, Helge Lurås, kunne dermed anklage den politiske eliten og de etablerte mediene for hykleri og forskjellsbehandling, siden det bare er menn som i de siste ukers Metoo-kampanje er blitt anklaget for utilbørlig seksuell atferd, trakassering og overgrep.

De etablerte mediene vet ikke hva de skal gjøre. Selv sliter de med et synkende antall seere og lesere mens folk strømmer til alternative medier som Resett. Noen vil trekke Resett for Pressens Faglige Utvalg for artiklene om Grande. Det vil ikke hjelpe. Uavhengig av om han og Resett blir dømt, frikjent eller kastet ut av Pressens Faglige Utvalg vil Lurås, med tilslutning fra Resetts stadig økende leserskare, tolke dette som et bevis på at de etablerte mediene er korrupte.

Helge Lurås er noe nytt her på berget. Han er en politiker av en annen støpning, for det er politiker han er. Han er ikke som Erna, Jonas og Siv som krangler i stortingssalen og drikker kaffe sammen etterpå. Lurås har erklært total krig mot den bestående orden. Nylig offentliggjorde han på Resetts hjemmeside en karikatur der han selv stikker fingeren i øyet på Erna Solberg [1]. Ikke engang Gateavisa ville ha gjort noe liknende. Sammenliknet med Resett virker andre såkalte opposisjonsaviser som Dagsavisen og Klassekampen som gemyttlig murrende katter.

annonse

Det kan ikke skje her, sa norske politikere og journalister etter Donald Trumps valgseier. Monn det. Et stort antall mennesker, trolig dreier det seg om flere hundre tusen, hater den politiske eliten, dagens samfunn og de etablerte massemediene. En norsk Hillary Clinton har Lurås allerede klart å skape i form av Trine Skei Grande, som ut fra leserkommentarene på Resett og andre nettsteder å dømme for mange fremtrer som inkarneringen av en umoralsk og korrupt elite.

Globaliseringen, innvandringen, presset mot offentlige velferdsordninger og økningen i ulikhet vil etter alt å dømme fortsette. Og dermed vil også antallet mennesker som opplever seg som rammet av globaliseringen øke. Det globaliseringsvennlige Arbeiderpartiet og andre partier på venstresiden fremtrer ikke lenger som forsvarere av vanlige menneskers interesser. Saker som er langt mer kompromitterende for den politiske eliten enn hendelser på et bryllup for ti år siden vil utvilsomt dukke opp. Og Resett og andre aktører vil vite å utnytte disse for alt de er verdt. Om noen år kan vi godt få vår egen Trump. Og det ville ikke forundre meg om han heter Helge Lurås.

(En noe forkortet versjon av dette innlegget sto i Klassekampen 25. januar, gjengitt med forfatterens tillatelse)

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474