- Resett - https://resett.no -

Rekordknuser Bjørgen sendte Norge til topps på medaljestatistikken

Marit Bjørgen tok Norges 14. gullmedalje og 39. totalt i vinter-OL i 2018. Det førte Norge forbi Tyskland på medaljestatistikken i Pyeongchang.

Langrennsdronningen ble tidenes vinterolympier med åtte gull da hun knuste konkurrentene på den avsluttende tremila i 2018-utgaven av vinter-OL. Bjørgen gikk forbi Ole Einar Bjørndalen som tidenes medaljesamler i et OL med 14 medaljer etter bronsemedaljen på lagsprinten. Nå har hun 15.

Etter den siste øvelsen i Sør-Korea har Norge og Tyskland begge 14 gull, men Norge har 39 medaljer sammenlignet med Tysklands 31. Norge har 14 sølv og 11 bronsemedaljer i tillegg til gullene. Tyskland endte opp med 10 sølv og 7 bronsemedaljer.

annonse

Norge og Tyskland tangerte Canadas gullantall fra Vancouver-OL i 2010, men begge går foran med flere medaljer i øvrige valører.

Knuste rekorder

Bjørgen er også nummer to på lista over mest meritterte utøvere i både vinter- og sommer-OL. Den sovjetiske turneren Larissa Latynina har 18 medaljer.

Bjørgens seier betydde også at det norske langrennslandslaget tok 14 medaljer i Pyeongchang, én medalje mer enn rekorden til Sovjetunionen fra 1988. Sju av 14 norske langrennsmedaljer var gull.

Det er ikke bare Bjørgen som knuste rekorder i den norske troppen. Johannes Høsflot Klæbo ble tidenes yngste mannlige OL-vinner i langrenn og den fjerde mannlige utøveren i vinter-OL-historien med tre gull før fylte 22 år.

annonse
[1]
Overtraff målsettingen

Av andre høydepunkter var det også et historisk medaljerush for norske alpinister. Sju medaljer overgår alle tidligere medaljefangster. Aksel Lund Svindal ble også tidenes eldste OL-vinner i alpint da han tok Norges første olympiske utforgull gjennom tidene. Ragnhild Mowinckel ble mestvinnende norske kvinnelige alpinist i OL med to sølvmedaljer.

Norge, et land med 5,2 millioner innbyggere, har hatt et enestående OL og har slått USAs rekord fra 2010 på 37 medaljer i et vinter-OL.

Norge og Olympiatoppens uttalte «hårete mål» på forhånd var 30 medaljer. Den målsettingen skulle vise seg ikke å være så hårete likevel.

(©NTB)

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826