Oslo 20180102. Arbeiderpartiet lokaler på Youngstorget i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Når flere asylsøkere viser seg å stå bak alvorlig terror i Europa er det relevant å argumentere med en strengere kontroll med asylsøkerne.  Når en politisk ekstremist dreper 69 barn og ungdommer er det selvsagt relevant å argumentere politisk mot den ideologien han representerte dersom den førte til handlingene hans. I Behring Breiviks tilfelle hadde han sin egen hjemmesnekrete konspirasjonsideologi.

Men er det relevant å bruke Norgeshistoriens største tragedie i en debatt som handler om strengere tiltak mot potensielle terrorister, som å frata dem deres norske pass?  Selvsagt blir det meningsløst. Det finnes ingen relevant sammenheng.

Sylvi Listhaug tok seg den ikke altfor store friheten, fra et konkurrerende parti, å kritisere Arbeiderpartiets politikk mot terror som alt for svak, og dermed selvsagt til fordel for terroristene. Og hva ble AUF respons: En trussel om at statsministeren ikke vil bli invitert neste gang de drepte ungdommene skal minnes, fordi hun ikke tar sterk nok avstand fra sin statsråd.

Etter hvert er angrepene på Sylvi Listhaug og Erna Solberg blitt massive, i medienes egne kommentarer, men mest i et hopetall uttalelser fra AUF-medlemmer og mengder av leserbrev. Budskapet er: Kritiserer ikke AP. Det er en hån mot de drepte ungdommene.

Men sannheten er omvendt: Når drepte ungdommer brukes som et argument for ikke å kritisere politikken til det partiet de tilhørte, er det hån mot de drepte, og samtidig selvsagt et angrep på demokratiet. Å bruke ofrene fra Utøya i noe som etter hvert minner om en planlagt politisk strategi for å skape uoverensstemmelser i regjeringen, er kaldt og ufølsomt, verken mer eller mindre.

Annonser

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]