- Resett - https://resett.no -

Retorikkeksperter bekymret for debattklimaet post Listhaug

Retorikkeksperter mener Listhaug-saken har hardnet ordskiftet i norsk politisk debatt og advarer mot en ytterligere tilspissing.

Krasse ord og negative personkarakteristikker har flagret fra hele det politiske spektret i forbindelse med Sylvi Listhaugs (Frp) avgang som justisminister tirsdag. Retorikkeksperter mener ordbruken i saken representerer noe nytt i norsk politikk.

– Dette er noe av den hardeste ordbruken vi har sett mellom norske politikere, fastslår retorikkekspert og førsteamanuensis ved BI, Maria Isaksson, til NTB.

annonse

– At en politiker som Jonas Gahr Støre ender opp med å kalle statsministeren for «feig,» er ganske sterkt, og noe nytt, påpeker hun.

– Vi ser nå en tendens til økt polarisering og hard ordbruk i norsk politikk, en tendens som vi allerede har sett i andre land, særlig i USA, Storbritannia og Danmark, sier professor i retorikk ved Universitet i Bergen, Jens E. Kjeldsen.

Mener Erna bommet

Tirsdagen startet med at Listhaug under en pressekonferanse karakteriserte norsk politikk som en barnehage, Ap-leder Jonas Gahr Støre som en katastrofe for landet og KrF som et parti uten ryggrad.

Det utløste både krav om en anstendig debatt og påstander om uanstendig oppførsel i den påfølgende debatten på Stortinget. Statsminister Erna Solberg (H) ba opposisjonen tenke over sin egen debattform og om den var anstendig.

annonse
[1]

Maria Isaksson mener imidlertid Solberg bommer på kritikken av opposisjonspartiene – som hun mener holdt seg på riktig side av «anstendighetslinjen».

– Opposisjonen var skarpe, men det var likevel en bevissthet der. Jeg synes Solberg gikk for langt i å innta den moderlige og dempende rollen. Baksiden av den rollen er at man blir for flegmatisk. Hun viste ikke klokskap der, mener Isaksson.

Særlig mener hun KrF-leder Knut Arild Hareide fant balansen med sin retorikk.

– Han klarte å nyansere og posisjonere KrF både i forhold til Solberg og Listhaug, han brukte dobbeltkommunikasjon hele veien og han klarte på en ganske tydelig og elegant måte å vri ansvaret fra KrF og tilbake til Solberg. Det fortjener ros, sier Isaksson.

– Listhaug velger alltid angrep

Isaksson sier hun synes det var sjokkerende å se hvor nære Listhaug var å felle regjeringen, og mener den tidligere justisministeren har framstått som en uempatisk maktpolitiker i saken.

annonse

Jens Kjeldsen mener Listhaugs kommunikasjon uttrykker en forståelse av den politiske situasjonen som en kamp, der samarbeid ikke er en mulighet.

– Hun går alltid i angrep, aldri forsvar. Det har vært karakteristisk for hennes kommunikasjon generelt og i denne saken spesielt. Det betyr at den unnskyldningen hun kom med overfor Stortinget forrige uke, bare var som en parentes å regne. Det er ikke hennes vanlige retoriske stil å gi innrømmelser, sier Kjeldsen.

Han sier kommunikasjonsformen Listhaug velger, er særlig velegnet til å samle dem som allerede er enige med henne, med samtidig dytte de som ikke er enige, lenger unna.

– Det er en stemmesamlende retorikk. Hun styrker sin troverdighet hos sine meningsfeller, som opplever at hun er konsistent i atferd og retorikk og ikke bøyer av, sier han.

Ber om time out

Kjeldsen sier han er bekymret for debattklimaet fremover.

– Hard retorikk har en tendens til å skape mer hard retorikk. Det kan bli starten på en ond sirkel med økt polarisering og motivspekulasjon. Som borger er jeg bekymret for den utviklingen vi nå ser, sier han.

– Debattklimaet herfra kan gå begge veier, det kan både bli mer bevisst, men det kan også gå helt amok, mener Isaksson.

– Siden nå Listhaug har lansert ordet «barnehage» om norsk politikk, er jeg fristet til å be dem alle om å ta en time out og puste med magen. Da finnes det en mulighet til å etablere en offentlig debattform som er mindre polariserende, sier Kjeldsen.

annonse

(©NTB)

[email protected] [2]

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474