- Resett - https://resett.no -

30 gram hasj kan ha utløst parteringsdrap

Den eldste av de to mennene som står tiltalt for parteringsdrapet på Ammerud i 2016, nektet straffskyld da rettssaken startet i Oslo tingrett tirsdag.

Den første dagen av rettssaken gikk med til aktors innledningsforedrag og hans utspørring av den 28 år gamle mannen. Han forklarte seg rolig og kortfattet om det som skjedde, men det var også en god del han ikke husket eller var usikker på.

Aktor konfronterte ham hele tiden med det han hadde sagt i avhør. Tiltalte var klar på at det var hans 26 år gamle kamerat som hadde utført drapet. Han skal også ha nevnt drap i løpet av en uke med mye tung rus, blant annet amfetaminsprøyter, men tiltalte sa at han trodde det bare var tull.

annonse

Mor til avdøde følger rettssaken og fikk høre flere detaljer om hvordan hennes sønn var blitt tatt av dage. 28-åringen beskrev flere ganger det som skjedde som forferdelig og sa han spilte dataspill eller satt på balkongen mens parteringen foregikk fordi han ikke orket å delta.

Han svarte klart nei på tiltalepunktet om drap, mens 26-åringen erkjente straffskyld. Begge erkjente tiltalepunktet som gjelder partering av 35 år gamle Dan Johnny Myhre i leiligheten på Ammerud i april 2016.

Den tredje tiltalte i saken, en 29 år gammel kvinne, er ikke tiltalt for drap, men for å ha hjulpet til med parteringen og for ikke å ha avverget situasjonen. Hun svarte benektende på begge skyldspørsmål.

30 gram hasj
annonse
[1]

– Det viktigste er å få belyst hva som skjedde i leiligheten. De to drapstiltalte har akkurat samme forklaring. Så mener de antakelig at de er blitt enige om hva de skal si. Noe kan tilskrives rus, men det er et spørsmål om det også er andre motiver inne i bildet, sier 28-åringens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, til NTB.

Et motiv for drapet skal være 30 gram hasj som forsvant. I løpet av sin forklaring tirsdag sa tiltalte, som livnærte seg av hasjsalg og møtte kundene med øks i døra, sa han at han fant hasjen igjen.

De to mennene er tiltalt for å ha drept Myhre med en rekke kutt og stikk i hodet og overkroppen i en leilighet på Ammerud i Oslo i april 2016. Offeret døde av blodtap og pustevansker.

26-åringen har tilstått drapet, mens den eldste har forklart at han utøvde vold mot 35-åringen, for så å trekke seg.

Aktor, statsadvokat Alvar Randa, sier til NTB at påtalemyndigheten mener det er bevismessig dekning for å tiltale 28-åringen.

26-åringens forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, sier til NTB at hans klient har forklart at han var alene om drapet, at alt gikk i svart for ham, og at det skjedde i affekt og impulsivt.

annonse
Spørsmål om forvaring

I tiltalen som er tatt ut av førstestatsadvokat Katharina Rise, tas det forbehold om å legge ned påstand om forvaring for de to mennene, men ikke kvinnen.

– For to av de tiltalte vil denne saken absolutt dreie seg om forvaring. Vi tar forbehold om å legge ned påstand om forvaring på bakgrunn av de rettsoppnevnte sakkyndiges vurdering om at det er fare for ny og alvorlig vold, sier statsadvokaten.

Bratlien tror aktor vil få problemer med å få medhold i en forvaringspåstand.

– Det er ikke mange saker hvor det er gitt forvaring når tiltalte ikke tidligere er dømt for voldsforbrytelser av betydning, slik min klient heller ikke er. Han var i jobb til fire måneder før drapet og opplever at det som skjedde, var situasjonsbestemt. Risikoen for at noe lignende skal skje igjen, er svært liten, også statistisk sett, sier Bratlien.

I alt fire rettssakkyndige følger saken som er berammet fram til 9. mai.

Ikke vinkelsliper

I tiltalen fremgår det at det blant annet ble brukt vinkelsliper for å partere liket. I sin innledning sa Randa at det var spørsmål om å låne en vinkelsliper, men utover det vil påtalemyndigheten konsentrere seg om kniver og økser.

Over 20 kniver og økser og slagvåpen er beslaglagt som knyttes til de tiltalte. Offerets overkropp ble funnet i en trillekoffert. Aktor sa i retten at ikke alle kroppsdeler er funnet.

– Ut fra saken slik jeg kjenner den, er det en uforståelig brutalitet som har funnet sted, sier Randa.

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474