- Resett - https://resett.no -

Amerikansk militærfiasko i Niger skyldtes flere unngåelige feil

Amerikanske soldater manglet trening, ble strategisk utmanøvrert og var i undertall da fire amerikanere ble drept i Niger i fjor, konkluderer etterforskerne.

Også fire soldater fra hæren i Niger ble drept da de to landenes felles patrulje gikk i et bakhold 4. oktober i fjor. Det antas at angrepet ble utført av en islamistisk gruppe.

Etter sju måneder har etterforskerne kommet til at en rekke unngåelige feil ledet fram til bakholdsangrepet, der 46 amerikanske og nigerianske soldater havnet i åpen skuddveksling med mer enn 100 fiendtlige militante.

annonse
Utilstrekkelig trening

De amerikanske soldatene hadde ikke fått tilstrekkelig trening i forkant av oppdraget, konkluderer etterforskerne. Bare halvparten av styrkene hadde vært med på kollektive øvelser i Niger da angrepet skjedde.

Oppdraget, «å finne/fikse og, hvis mulig, arrestere» en sentral IS-skikkelse, ble dessuten bevisst kategorisert feilaktig, slik at det ikke skulle være nødvendige å tilkalle hjelp fra den amerikanske bataljonen i nabolandet Tsjad.

Skapte debatt

Den graderte rapporten, som amerikanske myndigheter har offentliggjort et sammendrag av, konkluderer ikke med noen hovedårsak for den militære tragedien. Enkelte faktorer fremheves likevel som viktigere enn andre.

annonse

– Fienden overrasket våre styrker strategisk, og vi kom i undertall med omtrent tre til en i styrkeforhold, heter det i sammendraget.

Hendelsen førte til en voldsom debatt om USAs rolle i Afrika. Flere amerikanske senatorer både fra Demokratene og Republikanerne har erkjent at de ikke visste hvor mange soldater USA hadde utstasjonert i Niger. Fremdeles er 800 amerikanske soldater utstasjonert i landet.

(©NTB)

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474