- Resett - https://resett.no -

Norske styrker avbrøt trening av syrisk milits etter «alvorlig hendelse»

En hittil ukjent «alvorlig hendelse» blant norsktrent milits som har kjempet mot IS, førte til at Norge midlertidig avbrøt treningen. 

Det kommer fram i et skriftlig svar fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i Stortinget tirsdag.

– Norske styrker oppdaget én alvorlig episode blant de lokale styrkene i den tidsperioden de var operative. Denne episoden ble rapportert og håndtert i tråd med etablerte retningslinjer både i nasjonale kanaler og innenfor koalisjonen, skriver Bakke-Jensen.

annonse

– I en periode mens episoden ble undersøkt, avbrøt norske styrker trening, rådgivning og støtte til partnerstyrken, heter det.

Forsvarsdepartementet vil ikke ut med flere detaljer om hendelsen.

– På grunn av gradering av informasjonen og hensyn til andre styrker i koalisjonen, kan jeg ikke gjenta detaljert informasjon utover dette i dette svaret, skriver Bakke-Jensen.

annonse
[1]

Som en del av den internasjonale koalisjonen mot IS, trente norske styrker lokale syriske styrker fra høsten 2016 til høsten 2017. Innsatsen skjedde i grenseområdene mellom Syria, Irak og Jordan.

Reagerer sterkt

SV-leder Audun Lysbakken, som har avkrevd regjeringen svar i saken, reagerer kraftig på opplysningene.

– SV er sterkt kritisk til at regjeringen ikke har offentliggjort disse opplysningene tidligere. De kaster lys over hvor vanskelig det er å kontrollere hvem Norge samarbeider med i Midtøsten, sier han til NTB.

Han mener opplysningene er viktige for at vi skal kunne ha en «realistisk debatt» om norsk krigsinnsats.

Daværende forsvarsminister orienterte Stortingets organer særskilt om denne episoden, fremgår det av Bakke-Jensens svar. Det betyr at Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité har vært orientert.

Vil få nye spørsmål

Samtidig har Lysbakken i et brev bedt Bakke-Jensen om å redegjøre for hva norske myndigheter har visst om hvem de norsktrente militsene har kjempet mot i Syria. Også dette svaret kom tirsdag.

annonse

Bakteppet er at militsene selv i Klassekampen har sagt at de også har kjempet mot Assad-regimets styrker, stikk i strid med intensjonen.

– Norske styrkers oppdrag og mandat har vært helt tydelig rettet inn mot støtte til og kapasitetsbygging av styrker som kjemper mot ISIL, skriver Bakke-Jensen, og bruker en annen betegnelse på IS.

Han viser til at Forsvaret ikke har hatt mulighet til å følge lokale styrkers aktiviteter etter at Forsvarets oppdrag var avsluttet.

Lysbakken mener forsvarsministerens svar «grenser til forakt for Stortinget».

– Det er fullstendig uakseptabelt at forsvarsministeren nekter å opplyse Stortinget om hvorvidt påstandene framsatt i mediene er riktige. Bakke-Jensen må ikke tro at han slipper unna med dette, han vil umiddelbart få nye skriftlige spørsmål, sier SV-lederen.

Vil ha gransking

Også Rødts Bjørnar Moxnes reagerer på hemmeligholdet.

– Når regjeringen bruker Norges forsvarskapasitet og folks skattepenger på å støtte væpnede grupper i utlandet, så er det minste man kan forvente at de opplyser hvordan disse gruppene opptrer, sier han.

Han hevder regjeringen ikke ønsker en faktabasert evaluering av hva dens inngripen i Syria har resultert i, og mener det er behov for en gransking for å undersøke om det norske bidraget er i strid med internasjonal lov og Norges sikkerhetsinteresser.

Mangel på kontroll

SV og flere andre har advart mot farene ved å begi seg inn i slike treningsoppdrag i Midtøsten.

– Vi har hele tiden etterlyst kontroll med hvem vi samarbeider med i krigene i Midtøsten. At regjeringen nå forteller om det forsvarsministeren selv kaller en «alvorlig episode», understreker at vi har hatt god grunn til å frykte mangel på slik kontroll, sier Lysbakken.

Fra departementets side understrekes det at norske styrker hadde klar instruks om utelukkende å støtte lokale styrkes kamp mot IS, samt at mulige brudd på menneskerettighetene og folkeretten skulle følges opp og rapporteres.

NTB

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474