- Resett - https://resett.no -

OAS krever stans i volden i Nicaragua

Onsdag ble 15 mennesker skutt og drept og 218 såret i voldsomme sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av president Daniel Ortega, opplyser politiet i landet.

Ifølge Det nicaraguanske senteret for menneskerettigheter (CENIDH), som støttes av Norsk Folkehjelp, ble minst elleve fredelige demonstranter skutt og drept da de ble angrepet av politiet og regjeringsvennlige ungdommer i hovedstaden Managua onsdag.

Landets visepolitisjef Francisco Diaz opplyser 15 mennesker ble drept i Managua og flere andre byer og anklager «kriminelle bander» for å stå bak.

annonse

Utenriksminister Denis Moncada hevder at det er opposisjonen som står bak uroen og sa torsdag at «regjeringen fraskriver seg ethvert ansvar for denne volden».

Protest mot Ortega 

98 mennesker er ifølge CENIDH drept og over 900 er såret i voldsomme sammenstøt i Nicaragua siden 18. april.

Uroen begynte som en protest mot et forslag til reformer som ville ha ført til kutt i pensjon og trygd.

annonse

Regjeringen har siden skrinlagt reformene, men uroen har siden utviklet seg til demonstrasjoner for og mot det regjerende Sandinistpartiet, president Daniel Ortega og hans kone og visepresident Rosario Murillo, som anklages for å være autoritære.

Fordømmer

Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) fordømmer drapene og ber Ortega få slutt på voldsbruken.

– Vi fordømmer drapene utført av de undertrykkende styrkene og de væpnede styrkene og vi stiller oss solidarisk med ofrenes familier, heter det i en uttalelse fra OAS’ generalsekretær Luis Almagro.

– Vi ber staten få en slutt på volden fra disse undertrykkende kreftene, sier han.

Dialog

Regjeringen og opposisjonen hadde i forrige uke «fredssamtaler» i et forsøk på å få slutt på volden, med den katolske kirke som megler.

Samtalene brøt sammen, men mandag ble partene enige om å gjøre et nytt forsøk. Også det er siden skutt i senk.

annonse

Bispekonferansen i Nicaragua opplyste torsdag at de ikke ville gjøre noe forsøk på å gjenoppta dialogen så lenge «folk undertrykkes og drepes av grupper som står regjeringen nær».

NTB-DPA-AFP

(©NTB)

[email protected] [1]

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474