- Resett - https://resett.no -

Norge vil trekke Serbia nærmere Europa

Økonomisk integrasjon og deltakelse i Europa vil bidra til å redusere konfliktnivået på Vest-Balkan, mener statsminister Erna Solberg (H).

– Fungerende stater på Balkan har betydning også for hjemlige utfordringer, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB på telefon fra Beograd.

Hun er mandag og tirsdag på besøk i Serbia og Kroatia, hvor økonomisk utvikling, tilnærming til Europa og den regionale sikkerhetssituasjonen på Vest-Balkan står på dagsordenen. Også menneskerettighetsinstituttet og den grå økonomien, som vi også ser innslag av her i landet, er blant temaene hun skal ta opp med serbiske og kroatiske myndigheter.

annonse
Gamle konflikter

Solberg peker på at økonomisk utvikling og framgang på Balkan er et nøkkelbidrag til at statene i det tidligere Jugoslavia skal klare å legge splittelsen bak seg, slik at ikke gamle konflikter skal skape grobunn for nye. Fred og utvikling på Balkan er nyttig også for resten av Europa, poengterer hun.

– Det er ikke så mange tiårene siden vi hadde krigføring på europeisk jord, poengterer statsminister Erna Solberg (H) overfor NTB.

– Vi støtter Serbias arbeid for å kvalifisere seg til EU-medlemskap gjennom reformene de er i ferd med å gjennomføre. Det er viktig også for Europa og Norge at vi klarer å legge bak oss den splittede situasjonen på Balkan, sier hun.

Undertegner avtaler
annonse
[1]

Solberg hadde politiske samtaler med statsminister Ana Brnabic og president Aleksandar Vucic mandag, og møter den kroatiske statsministeren og presidenten tirsdag. Norge ønsker å reetablere og forsterke det gode forholdet spesielt til Serbia, samt Kroatia, ifølge Solberg.

Også i Kroatia skal Solberg tirsdag ha samtaler med landets statsminister, Andrej Plenkovic, og president Kolinda Grabar-Kitarovic, i tillegg til presidenten for det kroatiske parlamentet, Gordan Jandrokovic.

Under besøket skal det undertegnes nye samarbeidsavtaler gjennom EØS-midlene verdt nærmere 1 milliard kroner, og en sikkerhetsavtale som vil sikre utveksling og beskyttelse av sikkerhetsgradert informasjon mellom Norge og Kroatia.

(©NTB)

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474