- Resett - https://resett.no -

Utenriksministre samlet i Wien for å redde atomavtalen med Iran

Utenriksministrene fra Iran, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland innledet fredag et møte i Wien i et forsøk på å redde atomavtalen.

– Vi er samlet her for å lytte til praktiske løsninger i stedet for slagord, sa Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

USA, som også skrev under på atomavtalen i 2015, trakk seg fra den i mai. Iran har slått fast at Teheran ønsker at avtalen fortsetter, men kun hvis de gjenværende signaturlandene kan garantere at Iran ikke blir økonomisk isolert som følge av sanksjoner som USA gjeninnfører i august.

annonse

Møtet mellom utenriksministrene i Wien fredag har som mål å diskutere tiltak for å hindre næringslivet i å avlyse inngåtte avtaler og investeringer i Iran som følge av mulige tiltak fra USA.

– Vi ønsker å slå fast overfor Iran i dag at landet fortsatt vil dra økonomisk nytte av denne avtalen, sa Tysklands utenriksminister Heiko Maas til journalister da han ankom møtelokalet i Wien.

EU, som også har skrevet under på avtalen, har allerede iverksatt juridiske skritt som har som mål å beskytte europeiske selskaper fra amerikanske sanksjoner. EU lover å kompensere selskaper som likevel blir rammet. I tillegg har EU gitt den europeiske investeringsbanken autorisasjon til å finansiere prosjekter i Iran.

annonse

Maas medgir imidlertid at Europas evne til å dekke opp for tap av forretningsavtaler i framtiden vil være begrenset.

– Vi kan ikke fullt ut dekke inn effekten som går tapt når selskaper trekker seg ut fra Iran som følge av amerikanske sanksjoner, sa han.

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474