- Resett - https://resett.no -

Kleskjeden Zara satser på hijab. Norsk moteekspert hevder det er «brobygging» til islam

Europas største kleskjede, Zara, setter hijab på agendaen med sin høstkampanje. Brobygging, mener moteekspert. Kvinnediskriminerende, mener folket.

Video av Zaras høstkampanje er lagt ut på Youtube og viser klesgiganten promotere hijab med kvinner av mange ulike etnisiteter.

annonse

Redaktør i motemagasinet Melk og Honning, Ida Einarsdottir, hyller Zaras satsing på hijab og sier det er bra for mangfoldet.

– Her hjemme med Costume, som hadde Iman Meskini fra SKAM som første modell på coveret med hijab. Så er det klart det blir en stor debatt rundt det, men jeg tror også mange mener det er på tide i lys av nettopp denne mangfoldsdebatten, sier Einarsdottir i intervjuet med NRK. [1]

Men ikke alle er like begeistret som Melk og Honning-redaktøren. I NRKs kommentarfelt på Facebook [2] har saken fått mange hundre reaksjoner.

annonse

En kvinne skriver at hun aldri kommer til å gå med hijab, ikke engang hvis hun fikk betalt.

– Kommer aldri et skaut på mitt hode, ikke engang om jeg får betalt. Her henger håret fritt, det har det gjort siden jeg fikk hår og det vil det fortsette å gjøre til den dag jeg ligger 6 fot under, skriver kvinnen i kommentaren som har fått mest likeklikk.

 

Andre kaller hijab-satsingen en falitterklæring.

– Det å tilrettelegge i forhold til religion er en alvorlig fallitterklæring for ett hvert opplyst samfunn. Religion er og blir en personlig valgt psykose, ikke noe samfunnet skal måtte rette seg etter. Religiøse trenger behandling, ikke tilpasning og tilrettelegging, skriver en person.

Brobygging

Kunsthistoriker og moteviter Ragnhild Brochmann mener hijab-satsingen kan være en brobygger mellom muslimske kvinner og den vestlige verdenen.

annonse

– Det muslimske motemarkedet omsetter for veldig mye penger, og vokser raskt. Og man kan jo også se på trenden som en brobygger mellom muslimske kvinner og den vestlige verdenen, forteller kunsthistorikeren til NRK.

I NRKs kommentarfelt blir hun kalt en dumsnill høne.

– Brobygging med skaut? Latterlig! Man burde heller tenke over hvorfor noe muslimske kvinner bruker hijab. Hijab er nettopp ikke det samme som skaut fordi de har totalt forskjellige funksjoner. Hijab er et plagg som skal skjule kvinnen slik at hun ikke frister menn til å voldta henne. Denne funksjonen har ikke et skaut! Våkn opp dumsnille høner, skriver en person.

– De som støtter hijab kan reise til Syria og bosette seg der. De ønsker et muslimsk samfunn og hyller kvinneundertrykkende plagg. Dette var trist å lese, skriver en annen.

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474