- Resett - https://resett.no -

Bøndene og staten møtes til nye krisepakkeforhandlinger

Bondeorganisasjonene møter mandag Landbruksdepartementet for å forsøke å bli enig om en krisepakke til bøndene.

Det bekrefter partene overfor NTB. Noe nøyaktig tidspunkt for forhandlingene er foreløpig ikke fastsatt, annet enn at det blir i løpet av ettermiddagen eller kvelden mandag.

I begynnelsen av forrige uke ble det kjent at bondeorganisasjonene og Landbruksdepartementet starter forhandlinger om en krisepakke. Bondelaget og Småbrukarlaget krever en pakke som blant annet skal inneholde friske midler fra regjeringen for å hjelpe bønder som er rammet av den harde tørken i sommer.

annonse
Ferdig i løpet av måneden

Leder Lars Petter Bartnes i Bondelaget beskriver dialogen med Landbruksdepartementet som god.

– Det er de elementene vi brakte inn i forhandlingene, som vi jobber med og som vi sikter på å få gjennomslag for. Det dreier seg blant annet om en hurtigst mulig utbetaling av midler for å treffe dem som er hardest rammet av tørken. I dette er også kapasitet i forvaltningen til å gjennomføre utbetalingen av en krisepakke viktig, sier Bartnes.

Regjeringen har i løpet av sommeren innført en rekke tiltak for å hjelpe bøndene, men har tidligere vært avventende til å komme med midler til en ekstraordinær krisepakke.

annonse

Bartnes mener tonen fra regjeringen nå er en litt annen.

– Den siste tiden har vi fått ytterligere kunnskap om omfanget og konsekvensene av krisen, og jeg oppfatter at myndighetene ser alvoret i situasjonen, sier han.

Håpet er at forhandlingene skal være ferdige i løpet av denne måneden, altså innen utgangen av fredag.

– Per nå ser det ut til at det skal være mulig, sier Bartnes.

Tidlig i forhandlingene

Statens forhandlingsleder er departementsråd Leif Forsell i Landbruksdepartementet. Han vil ikke gå i detalj om hvilke elementer i krisepakken som det forhandles om, men understreker at det foreløpig er tidlig i forhandlingene.

– På møtet vårt torsdag i forrige uke presenterte jeg en del elementer i en muntlig skisse til hva vi kan være villig til å gå med på. Jeg oppfattet at det i utgangspunktet ble godt mottatt, men vi fikk ingen konkret respons da, sier Forsell.

annonse

– Betyr det at dere har gått med på å forhandle med bøndene og at regjeringen kan være villig til å komme med en krisepakke til bøndene?

– Vi har ikke avvist kravet om tilleggsforhandlinger, og det betyr at vi nå er i en forhandlingssituasjon, sier Forsell.

(©NTB)

Tegn abonnement [1] eller støtt oss på andre måter [2] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474