- Resett - https://resett.no -

NRK stoppet artikkel om anmeldelse av UiB for uvitenskapelige kjønnsstudier

For kort tid siden kunne Resett rapportere [1] at en tidligere student i studieretningen kjønn, seksualitet og mangfold, tidligere kalt kjønnsstudier, nå ønsker å gå til sak mot UiB. Dette fordi de, som en institusjon for høyere utdannelse, bryter med Høyskole- og universitetsloven om vitenskapelig opplæring. I alle studieretninger skal opplæringen være basert på empirisk vitenskap.

I kjønn, seksualitet og mangfold tas det derimot avstand fra vitenskapen. I stedet baserer studiet seg på politiserte hypoteser. Det hevder den tidligere kjønnsstudenten og vitenskapsentusiasten Kristian Eik som har bestemt seg for å anmelde universitetet for å tillate uvitenskapelig, politisert undervisning.

Eik må imidlertid finansiere søksmålet og trenger penger til advokat. Han har derfor opprettet en innsamling gjennom bidra.no [2]. Han er svært fornøyd med oppslutningen så langt. Han har fått inn over 15 000 kroner etter at Resett publiserte intervjuet med ham for en snau uke siden.

annonse

Nå har han imidlertid også vært i kontakt med NRK, der en journalist har jobbet med å produsere en nyhetssak om anmeldelsen av UiB.

– Jeg gav henne e-poster jeg har sendt frem og tilbake med universitetet, et brev jeg har fått fra dem, gav dem lenke til kampanjen, og hun har tilsynelatende sett gjennom hele saken, forteller Kristian Eik til Resett.

Han ble skuffet da han fikk beskjed fra statskanalen om at de likevel ikke ønsket å publisere saken, etter at journalisten hadde oversendt materialet til behandling av en vaktsjef.

annonse

– Vaktsjefen brukte fem minutter på å konkludere med at de ikke ønsket å gå videre med saken. Da jeg ba om å få en begrunnelse, mente vaktsjefen at saken var «for subjektiv». En sak med et budskap som flere akademikere er enige i, som handler om at norske utdanningsinstitusjoner kanskje bryter norsk lov, var altså for subjektiv for rikskringkasteren, konstaterer Eik.

Han mener videre at dette er en ideologisk avgjørelse av NRK.

– Det er rett og slett en ideologisk avgjørelse. Å si at dette er subjektivt er jo latterlig. Dette gjelder NRK og vi betaler faktisk lisens. Jeg synes det er leit at NRK ikke greier å jobber mer objektivt. Med den ideologiske linjen de legger opp til, så ønsker ikke jeg å betale lisens mer, det er helt sikkert, sier han.

Resett har kontaktet NRK for en kommentar i saken, og statskanalen påpeker feilaktig at Kristian Eik er skribent for Resett. Kristian Eik har skrevet gjesteinnlegg i Resett tidligere, men har ingen fast tilknytning til Resett som skribent.

– Vi har etter litt undersøkelser funnet ut at Kristian Eik, som vi for øvrig forstår er en av Resetts skribenter, henvendte seg til NRK Hordaland. Han ønsket en sak om at han har anmeldt Universitet og Lånekassen på bakgrunn av en kommentar som falt i forelesningssalen i 2016, sier Helene Amlie, kommunikasjonsansvarlig ved NRKs strategi- og kommunikasjonsdivisjon.

Videre hevder hun at man ikke ønsket å gå videre med saken, før den eventuelt gikk videre i rettssystemet.

annonse

– Journalisten som var på lørdagsvakt konkluderte i samråd med nettvaktsjef at saken ikke ville være av interesse for NRK Hordaland, før den eventuelt gikk videre i rettssystemet. Dette skjedde på bakgrunn av en ordinær vaktsjefvurdering. Redaksjonen får stadig inn tips som de tar stilling til, før de prioriterer hvilke saker de velger å gå videre med.

Amlie legger til at det er distriktsredaktør Dyveke Buanes som har formidlet dette. Ifølge pressevakten støtter Buanes «fullt og helt» den vurderingen vedkommende vaktsjef foretok.

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474