Illustrasjonsbilde. REUTERS/Sergei Karpukhin
annonse

Lørdag 8. september feirer Moskva seg selv med brask og bram. Siden 1997 er bydagen en årlig tradisjon, og i 2018 faller dagen dessuten sammen med Moskvas hundre år som russisk hovedstad. Programmet rommer flere tusen innslag spredt over byen, og byr på alt fra musikk, kunst og historie til sport og entreprenørskap. Millioner forventes å overvære de ulike arrangementene.

Moskvas 700-årsjubileum i 1847 regnes som forløper til bydagen, og ble gjentatt ved 800-årsjubileet i 1947. Fra 1997 er dagen en årlig begivenhet med gratis inngang på museer, blomstermesser, rundturer med sykkel, tradisjonelle markedsplasser og andre innslag som hører en pulserende metropol til. Det blir arrangert konserter for alle musikksmaker, fra hiphop, rock og techno til afrofunk og filharmonisk orkester.

Ved Moskva Museum stilles det ut hundre arkeologiske objekter som er funnet i byen siden i fjor, mens TV-profil Tutta Larsen skal ha byvandringer om Moskva i middelalderen. For de mindre historieinteresserte er det mulig å hilse på dyrevernorganisasjoner i Syrinparken, prøve seg som oppfinner på skaperfestivalen Moscow Maker Faire eller følge et tolvtimers maratonteater hvor Moskvas ledende teater- og ballettinstitutter bidrar.

annonse

Byens gater er alltid skinnende rene, så også i dag. Dette sørger en hærskare av gatefeiere og spylebiler for. Med korpsuniformer og -musikk startet dagens parade klokken 10:30 i Tverskaja, en av Moskvas hovedgater, og beveget seg derfra til Den røde plass ved Kreml. Tidligere har Russlands president holdt tale på bydagen, men Vladimir Putin deltar i år på toppmøte i Teheran. Dagen avsluttes normalt med fyrverkeri ulike steder i byen.

Moskva nevnes for første gang i 1147, og var da en landsby i utkanten av fyrstedømmet Vladimir-Suzdal. Mange århundrer senere ble området del av det som kom til å hete Russland, og i 1918 ble byen også hovedstad etter St. Petersburg, som bolsjevikene mente var for utsatt for militær invasjon.

Etter hundre år som hovedstad er Moskva ikke bare Russlands politiske og økonomiske sentrum, men også en internasjonal smeltedigel som foruten etniske russere huser personer fra tidligere sovjetrepublikker og forretningsfolk, arbeidere, studenter og aupairer fra land som Sveits, Sør-Korea, USA, Ghana, Italia, Brasil og Cuba. Byen har over 12 millioner innbyggere samt 2-3 millioner midlertidig fastboende.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon