Gennady Zuganov. Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB scanpix
annonse

Gennadij Ziuganov, leder av Russlands kommunistparti, tok mandag til orde for å anerkjenne Donbass-regionen som del av Russland. Internasjonalt regnes området som ukrainsk. Uttalelsen falt under en pressekonferanse etter helgens regionalvalg.

– Hvis jeg var i presidentens sted, ville jeg umiddelbart ha godtatt Donbass, blir Ziuganov sitert på av The Moscow Times. Oppfordringen kommer i kjølvannet av attentatet på Aleksandr Zakhartsjenko, statsminister i Folkerepublikken Donetsk.

Donbass-regionen, som omfatter Donetsk og Luhansk, bruker allerede russiske rubler. I tillegg anerkjenner Russland pass og andre dokumenter som regionens myndigheter utsteder. Regionen er dermed allerede delintegrert i Russland.

annonse

Den 74-årige kommunistlederen understreker at han er tilhenger av Minsk-avtalen, og mener annektering av Donetsk og Luhansk og fortsatte fredsforhandlinger ikke utelukker hverandre. Etter oppblussing av volden i Donbass nylig mener Ziuganov det viktigste er å bringe «bandittveldet» til opphør.

Ziuganov er ingen lettvekter i russisk politikk. Han var nær å vinne presidentvalget i 1996, men måtte se seg slått av Boris Jeltsin. Siden 1993 har Ziuganov ledet Kommunistpartiet, som har 43 av 450 seter i Statsdumaen og tilhører opposisjonen.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon