Illustrasjonsfoto: REUTERS/Dado Ruvic/Ilustration/File Photo
annonse
annonse

På tre uker har en korrupsjonskritisk video fra 23. august både rukket å føre til duellutfordring fra sjefen for Russlands innenlandske militær og eget lovforslag om å regulere dueller mellom statsansatte.

Det var forrige måned opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj postet en filmsnutt hvor han påstod at ledelsen i landets nasjonalgarde har tilrøvet seg millioner av rubler fra soldatenes matbudsjett. Dette skal ha skjedd gjennom triksing med innkjøpsavtaler.

Anklagen falt nasjonalgardens sjef Viktor Zolotov tungt for brystet, og i en video på gardens egen YouTube-kanal kom han med uttalelser som tolkes som en utfordring til duell. Zolotov, som er Vladimir Putins tidligere livvakt, mener Navalnyj har bakvasket nasjonalgarden og at dette ikke kan forbigås i stillhet. Konkret ønsker den militære topplederen å «lage kjøttdeig» av Navalnyj.

annonse

Det er The Moscow Times som melder om saken. I 2016 skrev samme avis at Zolotov og hans familie eide boliger for nærmere 10 millioner amerikanske dollar, som med daværende kurs tilsvarte litt over 80 millioner kroner.

Et døgn etter invitten ble det fremmet forslag i Russlands parlament om å lovregulere dueller. Initiativet kom fra Sergej Ivanov i Det liberaldemokratiske parti. En underordnet person kan krenke en tjenestemanns rettigheter, men har ingen evne til å fornærme ham, resonnerer Ivanov. Konklusjonen er derfor at dueller bare kan tillates mellom parter av samme rang.

Når det gjelder kvinner, mener Ivanov det er kvinnens «naturlige forsvarer» som må gå i kamp, for eksempel ektemannen. – Fornærmelse av en kvinne angår ikke henne, men faller på hennes naturlige beskytter, som da blir den fornærmede, heter det i utkastet. Nå gjenstår det videre behandling i statsdumaen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon