Illustrasjonsfoto: REUTERS/Dado Ruvic/Ilustration/File Photo
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

På tre uker har en korrupsjonskritisk video fra 23. august både rukket å føre til duellutfordring fra sjefen for Russlands innenlandske militær og eget lovforslag om å regulere dueller mellom statsansatte.

Det var forrige måned opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj postet en filmsnutt hvor han påstod at ledelsen i landets nasjonalgarde har tilrøvet seg millioner av rubler fra soldatenes matbudsjett. Dette skal ha skjedd gjennom triksing med innkjøpsavtaler.

Anklagen falt nasjonalgardens sjef Viktor Zolotov tungt for brystet, og i en video på gardens egen YouTube-kanal kom han med uttalelser som tolkes som en utfordring til duell. Zolotov, som er Vladimir Putins tidligere livvakt, mener Navalnyj har bakvasket nasjonalgarden og at dette ikke kan forbigås i stillhet. Konkret ønsker den militære topplederen å «lage kjøttdeig» av Navalnyj.

Det er The Moscow Times som melder om saken. I 2016 skrev samme avis at Zolotov og hans familie eide boliger for nærmere 10 millioner amerikanske dollar, som med daværende kurs tilsvarte litt over 80 millioner kroner.

Et døgn etter invitten ble det fremmet forslag i Russlands parlament om å lovregulere dueller. Initiativet kom fra Sergej Ivanov i Det liberaldemokratiske parti. En underordnet person kan krenke en tjenestemanns rettigheter, men har ingen evne til å fornærme ham, resonnerer Ivanov. Konklusjonen er derfor at dueller bare kan tillates mellom parter av samme rang.

Når det gjelder kvinner, mener Ivanov det er kvinnens «naturlige forsvarer» som må gå i kamp, for eksempel ektemannen. – Fornærmelse av en kvinne angår ikke henne, men faller på hennes naturlige beskytter, som da blir den fornærmede, heter det i utkastet. Nå gjenstår det videre behandling i statsdumaen.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]