Sergej Lavrov. REUTERS/Maurizio Brambatti-Claudio Peri/Pool
annonse
annonse

7. oktober velger Bosnia-Hercegovina nytt presidentskap og nytt underhus i nasjonalforsamlingen. Landet har ingen enkelt president, men et presidentskap som ifølge grunnloven skal besettes av en bosnisk kroat, en bosnisk serber og en bosnjak. Til tross for støtte til separatisten Milorad Dodik sier Russland at dagens statsgrenser bør bestå.

I går gjestet Russlands utenriksminister Sergej Lavrov landet. Mens besøket oppfattes som promotering av bosnisk-serbiske Milorad Dodik, er Lavrov tydelig på at Russland ikke anbefaler noen kandidater. – Når det gjelder utenlandske valg, gir vi aldri anbefalinger til noen om hvem de bør stemme på, blir Lavrov sitert på av Reuters.

Dodik er president av Den serbiske republikk (SR), en av Bosnia-Hercegovina to politiske enheter, og ønsker økt selvstyre på kort sikt og uavhengighet på lang sikt. I tillegg er Dodik tilhenger av en mer russiskorientert linje i SR.

annonse

Til tross for kulturelle bånd mellom Russland og Serbia avviser Lavrov bosnisk-serbiske krav om egen stat. – Russlands syn er at det ikke finnes noe alternativ til Dayton-fredsavtalen [av 1995], slo den russiske utenriksministeren fast under samtaler med sin kollega, Bosnia-Hercegovinas utenriksminister Igor Crnadak.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon