Illustrasjonsbilde. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Etter først å ha forsvart den tendensiøse fremstillingen av det voldelige angrepet på Lars Thorsen på fredag, kom NRK med en skriftlig beklagelse på nrk.no søndag ettermiddag. Der het det at reportasjen opprinnelig hadde en «upresis fremstilling». På mandag kveld kom det også en beklagelse direkte på NRK Østlandssendingen.

I et intervju med Resett la NRKs Regionredaktør Jannicke Engan og distriktssjefen Anne Karin Pessl-Kleiven seg nokså flate overfor kritikerne. Engan uttaler at NRK Østlandssendingen ikke gjorde en god nok jobb i sitt innslag på fredag, og sier at NRK vil lære av sine feil.

– Vi var for upresise. Vi gjorde ikke en god nok jobb. Det er bare å beklage, på samme måte som i presiseringen vi publiserte på NRK.no, sa hun.

annonse

Det er bra at NRK snudde rundt og beklaget det første innslaget. Ikke minst er dette en nødvendig oppreisning for Lars Thorsen som i den første reportasjen ble fremstilt på en måte som ga inntrykk av at han var den som igangsatte volden.

Lærdom?

Det er heller ingen grunn til ikke å tro at NRK har lært av denne episoden. Å måtte beklage en fremstilling på denne måten er pinlig, og med tanke på den betydelige misnøye som eksisterer med NRK i folket allerede, gir det åpenbart kritikerne et argument. Dette liker ikke NRK, og de vil nok prøve å unngå å havne i samme situasjon altfor mange ganger. De vet også at Resett og andre følger med, og at det ikke er like lett å «slippe unna» som det en gang var.

annonse

Men kommer de til å klare det? Trolig ikke. Resett spurte regiondirektør Engen følgende spørsmål:

– Var den upresise formuleringen en bevisst handling fra partiske journalister?

– Nei, det var ikke det. Fokuset var innholdet i demonstrasjonen, også skjedde dessverre denne voldsepisoden. Så har ikke vi klart å være presise nok, det var en glipp. Vi gjorde ikke en god nok jobb. Det var ikke bevisst, men det var heller ikke bra nok, sier Engan.

Tidligere, mens hun fortsatt benektet at NRK hadde gjort en feil, uttalte distriktssjef Anne Karin Pessl-Kleiven at journalistene som lagde reportasjen «valgte å holde fokus på hovedpersonen og bakgrunnen for markeringen, og det støtter jeg dem i.»

Budskap: Rasismen og intoleransen lever

Mer i klartekst enn Pessl-Kleiven snakker kan det vel knapt sies at NRK hadde en vinkling som de ønsket «å holde fokus på». Og denne vinklingen var at det var en somalisk dame med hijab som var angrepet av en etnisk norsk «rasist». Hele storyen til NRK var nettopp å vise at rasismen og intoleransen blant nordmenn er utbredt og at de hijabkledde muslimene er ofrene, og hvordan fredelige mennesker kommer sammen og demonstrerer mot denne atferden blant etniske nordmenn.

Hele dette «fokuset» ville smuldret bort dersom NRK også skulle rapportert at det blant de fredelige «antirasistiske» demonstrantene befant seg personer som med fysisk vold angriper etniske nordmenn som er kritiske til islam. Plutselig ville det ikke vært så klart at det var noen som var absolutt «gode» og noen som var absolutt «onde» i denne storyen.

Når NRK benekter at det var «bevisst» fra journalistene side, er det åpenbart en løgn. For så inkompetente er ikke NRKs journalister. Selvfølgelig tenker de presentasjon i alt de gjør. Det er det deres utdannelse og arbeidserfaring går ut på. Hvordan fremstille saker, hvordan få frem «budskapet». Det er ikke uten grunn at journalister hopper rett over i PR-bransjen. Dette er deres fag.

annonse

Og NRK satt med videoopptak av hele hendelsen, og den levnet ingen tvil.

Bevisst løgn

Å forvente at journalistenes overordnede i NRK skulle innrømmet offentlig at det var bevisst manipulering, er å forvente for mye. Men NRK bør heller ikke forvente at vi skal tro dem på deres benektende ord. Så la oss bli enige om at dere (NRK) vet, og at vi vet, at vi begge vet at hverandre vet. Dette var helt bevisst fra disse journalistenes side. Og så får vi heller tro at NRK kommer til å irettesette journalistene og vakthavende redaktører uformelt og holde et ekstra godt øye med dem fremover, slik de trolig også har gjort med journalistene og redaktørene som var involvert i den såkalte Romkvinne-saken fra 2013.

Den gang unnlot NRK Dagsrevyen, ved reporter Runar Henriksen Jørstad, å fortelle at romkvinnen han intervjuet var dømt for medvirkning til voldtekt av sin den gang 11 år gamle datter. «I stedet for å fortelle om den svært grove barnevoldtekten, ble saken i NRK Lørdagsrevyen fremstilt som en kulturkollisjon mellom norsk rettssystem og sigøynernes tradisjoner, hvor barna måtte reise og jobbe sammen med de voksne,» skrev VG den gang.

Fagbladet Journalisten publiserte NRKs egen logg hvor følgende ble skrevet av vaktsjef Cecilie Roang Bostad

«Bra magasindel. Veldig godt jobbet av Runar Jørstad om menneskehandel. Gikk noen runder på om vi burde ha fortalt at hun også er dømt til medvirkning til voldtekt av sin den gang 11 år gamle datter. Endte med å la det være fordi det ville komplisere saken..».

annonse

Det ville altså «komplisere» saken. Eller sagt med andre ord, det ville endret fokus og inntrykk hos seerne, og NRK hadde et ønske om fokus og inntrykk, derfor manipulerte man reportasjen.

Fra Romkvinne til Tøyen

Romkvinnesaken fra 2013 og Tøyen-saken fra 2018 er således svært like. I 2018 bruker Anne Karin Pessl-Kleiven formuleringen at NRK «valgte å holde fokus på hovedpersonen og bakgrunnen for markeringen». Hun kunne likegodt sagt, som Bostad gjorde i 2013, at den fulle sannheten ville «komplisert» saken.

Ikke bare er begge sakene like i form, men de har også det samme underliggende politiske budskapet. I begge tilfeller er ønsket å fremstille innvandrere som undertrykte offer og nordmenn og det norske systemet som rasistiske og fiendtlige overfor innvandrere.

Jeg skrev lengre oppe at NRK burde bli trodd når de sier at de vil ta lærdom av saken. Og de vil nok gjerne det. Men jeg stilte meg også tvilende til at de ville lykkes. Og at Tøyen-saken kunne skje fem år etter Romkvinne-saken viser tydelig at min skepsis er begrunnet. For årsaken til at slike ting skjer er de politiske holdningene som dominerer i NRK. Journalistene oppfatter det som moralsk riktig å vinkle sakene på denne måten, fordi det gjøres for det de mener er en «god sak». De er aktivister, ikke journalister, og vi kan ikke annet enn å trekke den slutning at det er aksept for dette helt opp til Thor Gjermund Eriksens storslagne kontor.

annonse

NRKs eget system har ikke journalistisk integritet nok til å fange det opp og korrigere slike åpenbare brudd på integritet og Vær-varsomplakaten. Det er første når noen eksternt påpeker det – i dette siste tilfellet Resett – at de kryper til korset og gjør det som er faglig riktig. De beklager og lover bot og bedring.

Norsk hykleriforening

Jeg skal ikke terpe på det faktum at Norsk Redaktørforening nylig avslo min søknad om opptak til deres forening. Men begrunnelsen var blant annet at journalistikken på Resett skulle mangle «saklighet». Dette er hva styreleder Harald Stanghelle skrev:

– Redaktørforeningens styre er ingen presseetisk domstol, men når et av vilkårene for medlemskap er at man er forpliktet på Vær varsom-plakaten, er det naturlig å se på en søkers praksis med tanke på denne etikkplakatens intensjoner. Spesielt når vi får en søknad fra en fersk redaktør uten journalistisk eller redaktørfaglig bakgrunn i et relativt nyetablert medium. Det har vi gjort når det gjelder Resett, og vi ser at både når det gjelder kommentarfeltene og i omtalen av dagsaktuelle hendelser, er det gjentatte klare brudd på den saklighet som Vær varsom-plakaten forplikter oss til, sier Stanghelle.

Sannsynligvis tror Stanghelle og resten av styret på sine egne selvhøytidelige og skinnhellige ord. I styret sitter også Thor Gjermund Eriksen, mannen som har hatt ansvaret både for Romkvinne-saken og Tøyen-saken.

Sluttord

Norsk MSM blir stadig tatt med buksene nede. De vinkler og manipulerer nyheter i et stadig kjør, det være seg om det er innvandring, rasisme eller Donald Trump.

Vi venter for øvrig i spenning på at de andre MSM-mediene i Norge skal omtale NRKs retrett i Tøyen-saken og også nevne at det var Resett som gjorde det journalistisk arbeidet som førte saken frem.

Men trolig venter vi forgjeves, for en slik omtale av de journalistiske reisefellene i NRK vil vel «komplisere» den ønskede vinklingen MSM kjører om Resett fra før.

Hvis du ønsker å støtte Resetts arbeid med å eksponere dobbeltmoral og hykleri i norsk MSM, kan du gjøre det her.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon