- Resett - https://resett.no -

Nå vil EU bestemme over utvalget hos Netflix og HBO

EU-parlamentet har godkjent ny lovgivning [1] som vil tvinge strømmetjenester som Netflix, HBO og Amazon til å tilby minst 30 % lokalprodusert innhold i sine leveranser innen EU. 

Dersom lovforslaget godkjennes, vil innholdet i TV-tjenester bli påkrevd en større andel europeisk innhold. Dessuten kan medlemslandene kreve at en viss andel av produksjonen som tilbys via strømmetjenestene skal stamme fra eget land. I tillegg vil loven kreve at leverandørene er med på å finansiere europeisk produksjon av filmer og TV-serier.

I tillegg stiller EUs lovforslag en del andre krav, som lett kan bli misbrukt i fremtiden. «Hat» får selvsagt sin egen regel. EU krever:

annonse

Forsterket beskyttelse for mindreårige fra vold, hat, terrorisme og skadelig reklame.

Hva mener de egentlig? Hvordan kan en TV-serie være terrorisme eller vold? Mener de at en film om terrorisme er «terrorisme»? At vold gjengitt på film er «vold»? Vi lever i en verden hvor grov porno og ekstrem vold er et klikk unna. Må det ikke være et foreldreansvar å oppdra barna sine inn i den virkeligheten vi faktisk lever i?

Det som gjør denne saken spesiell, er at Netflix, HBO og Amazon er alle amerikanske – og private – selskaper. De har mange millioner brukere over hele Europa, som sannsynligvis bryr seg mer om kvaliteten av underholdningen, enn hvilket land det er produsert i.

annonse
[2]

Nok en gang viser EU hvor lite de setter pris på konkurranse. De beste krimseriene fra f.eks. Danmark (Broen) og Sverige (Wallander) har blitt til internasjonale suksesser. Det er ikke fordi EU har styrt prosjektene, men fordi kreative og dyktige folk har lagd noe som mange mennesker har interesse av å se.

Nå vil altså EU ha positiv diskriminasjon når det gjelder egen TV-produksjon.  Og dette kravet stilles til amerikanske selskaper som har så og si fullstendig markedsdominans.

Ikke bare militær beskyttelse – men også kultur – skal subsidieres av amerikanske selskaper og skattebetalere.

Hva blir det neste? Krav om kvinneandel [3] i TV-serier? Krav om andel av homser i hovedrollene? Eller krav om transseksuelle muslimer i helterollen, for å bygge opp under det fantastiske mangfoldet?

Dette er helt annerledes enn å stille krav til f.eks NRK eller BBC, som er statlig finansiert (det hadde vært en god idé). Dette er å gripe direkte inn i private bedrifters mulighet til å drive bedriften slik de ønsker, og levere de produktene som de tror selger best. Det er en skremmende og ny form for overstatlig kontroll, og et overgrep mot både ytringsfriheten [4] og det private næringslivet.

Lovforslaget ble godkjent av 452 stemmer mot 132, 65 avsto. Avtalen må formelt godkjennes av ministrene i Rådet for Den europeiske union [5] (som ikke må forveksles med Det europeiske råd [6] eller Europarådet [7]) før medlemsstatene da vil få 21 måneder på å implementere dette inn i nasjonal lovgivning.

annonse

Det blir spennende å se hvordan Trump reagerer på dette lovforslaget. Får vi en kulturell handelskrig?

 

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [8] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474