Kinesiske strukturer avbildet på den omstridte Spratly-øygruppen i Sør-Kinahavet 21. april 2017. REUTERS/Erik De Castro/File Photo
annonse
annonse

I et intervju med Bloomberg, sier den anerkjente Harvard-professoren i internasjonale relasjoner, Graham Allison, at Kina er på kollisjonskurs med USA, og ser på fremtiden med stor bekymring. Allison frykter det han kaller Thucydides-fellen – at en større krig mellom en fremadstormende makt (Kina), og en regjerende makt (USA), nærmest er uunngåelig.

– I dag nærmer et ustoppelig Kina seg et urokkelig USA. Både Xi Jinping og Donald Trump lover å gjøre landene deres «store igjen». Med mindre Beijing er villig til å begrense sine ambisjoner, eller at Washington aksepterer å bli nummer to i Indo-Stillehavsregionen, kan en handelskonflikt, et cyberangrep, eller en ulykke til sjøs fort eskalere til en full krig, advarer professoren.

Allison forsøker å se for seg en verden hvor USA og Kina kan leve sammen, men er ikke optimistisk. For å unngå Thucydides-fellen, argumenterer han med at både Kina og USA må ha mye mer fantasi, og vise en mye større vilje for å løse problemene enn det som for øyeblikket er tilfellet i begge land.

annonse

Pence til frontalangrep på Kina

I en nylig tale i tenketanken Hudson Institute, gikk USAs visepresident Mike Pence hardt ut mot Kina med en lang liste over kinesisk politikk som ikke (lenger) er akseptabel for USA, inkludert: Innblanding i det amerikanske midterm-valgeturettferdige kinesiske handelspraksiser; økt aggressiv militær positur i Sør-Kinahavet – inkludert å nærme seg amerikanske krigsskip med bare noen meters avstand, tyveri av bedriftshemmelighetene til amerikanske firmaer; og økt forfølgelse av religiøse minoriteter i Kina – inkludert kristne, buddhister og muslimer.

Pence viste også sine store avsky for Kinas nye «sosiale kreditt system» – som belønner kinesiske borgere som er lojale mot kommunistpartiet, og straffer dem som ikke er det – blant annet med: flyforbud, ekskludering fra private skoler, treg internettforbindelse, utelukkelse fra prestisjejobber, ekskludering fra hoteller, og registrering på en offentlig svarteliste.

annonse

Visepresident Pence sa videre at Kina forsøker å presse USA ut av Indo-Stillehavsregionen, men også at USA ikke kommer til å godta slik oppførsel lenger. Han var klinkende klar i sin tale – Kina kommer til å mislykkes med sin politikk.

– Vår beskjed til Kinas herskere er følgende: «Denne presidenten kommer ikke til å vike. Det amerikanske folket kommer ikke til å la seg presse. Vi kommer til å stå hardt opp for vår sikkerhet og vår økonomi,» advarte Pence.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon