Foto Mikhail Metzel/TASS News Agency Pool Photo via AP / NTB scanpix

En mye omtalt ekstremismeparagraf i Russlands straffelov forbyr å oppildne til hat mellom folk, raser og religioner, men har også blitt brukt til å straffeforfølge alt fra feminisme til politiske vitser. Nå foreslår president Vladimir Putin å lempe på det som mange mener har blitt et «memeforbud».

annonse

Straffelovens paragraf 282 forbyr å oppildne til hat mellom folk, raser og religioner, og har til hensikt å motvirke splittelse i multietniske og -religiøse Russland. Såkalt ekstremisme kan straffes med inntil fem års fengsel.

I flere år har landets påtalemyndigheter imidlertid brukt ekstremismeparagrafen til å forfølge alminnelige meningsytringer i sosiale medier. Hittil er det tatt ut flere hundre tiltaler mot alt fra tenåringsjenter til voksne mannfolk.

Siden 2016 har antallet tiltaler omtrent steget fra 100 til 500 i året. Påtalemyndighetenes vide tolkning av begrepet ekstremisme har ført til økt oppmerksomhet og debatt, og tidligere i høst var det gatedemonstrasjoner.

Også fra politikernes egne rekker kommer det kritikk. En statsdumarepresentant har omtalt tiltalene som «pur idioti», og i formelle vendinger har høyesterettsjustitiarius Vjatsjeslav Lebedev antydet at påtalemyndighetene bør slutte å belaste rettsvesenet med fillesaker.

Nå kommer Vladimir Putin kritikken i møte ved å foreslå endringer i paragraf 282, skriver The Moscow Times. Hvis Putins lovproporsjon får gjennomslag, vil førstegangs forseelser heretter møtes med «administrative» reaksjoner, mens straffesak forbeholdes den som begår gjentatte lovbrudd. Forslaget ble innlevert 3. oktober, og forventes tatt opp til behandling 8. oktober.

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.