- Resett - https://resett.no -

Stoltenberg vil ha informasjon om russiske missiler

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ber Russland informere om missilsystemet som USA og andre hevder er et brudd på INF-avtalen.

Onsdag møttes det såkalte NATO-Russland-rådet i Brussel, og det nyutviklede russiske missilsystemet 9M729 var ett av temaene som ble tatt opp fra NATOs side.

USA hevder systemet er i strid med INF-avtalen fra 1987, som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter som kan utstyres med kjernefysiske sprengladninger. Russland avviser dette.

annonse

– Vi beklager at Russland ikke etterkommer våre forespørsler om åpenhet rundt dette missilsystemet, sier Stoltenberg.

Russlands manglende vilje til å informere om systemet styrker NATOs overbevisning om at det «utgjør en alvorlig risiko for den strategiske stabiliteten i det euroatlantiske området», mener Stoltenberg.

Situasjonen i og rundt Ukraina og utviklingen i Afghanistan var også blant temaene som ble diskutert under onsdagens møte, der begge parter også informerte om sine pågående militærøvelser.

annonse

Over 50.000 soldater fra 30 land deltar i disse dager i NATOs store Trident Juncture-øvelse i Norge, og Russland gjennomfører samtidig missiltester i internasjonalt farvann utenfor Mørekysten.

– Russland har varslet oss og gitt beskjed om testen utenfor norsk territorium. Dette er selvfølgelig en respons på den pågående NATO-øvelsen. De ønsker å vise muskler, sa statsminister Erna Solberg (H) i Stortinget onsdag.

(©NTB)

[email protected] [1]

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474