- Resett - https://resett.no -

Kina kan bli verdens første «digitale diktatur»

De kinesiske myndighetene planlegger å sette opp rundt 626 millioner overvåkningskameraer i Kina innen 2020. Kameraene vil blant annet sende informasjon til et nasjonalt «sosialt kredittsystem», skriver den amerikanske tenketanken Gatestone Institute [1] med Economist som kilde.

Når systemet er på plass om kanskje to år, vil det tildele en person i Kina en rekke poeng som stadig oppdateres basert på deres observerte oppførsel. Hvis et av kameraene fanger en persons ansikt i det han krysser en gate på rødt lys, vil det eksempelvis føre til færre poeng. Har en person lavt nok poengskår vil han straffes, eksempelvis ved å nektes reiser. Kina kan bli verdens første digitale diktatur, mener The Economist [2].

Systemet er allerede under utprøving 30-40 steder i Kina. Noen av systemene har blitt helt feil, mens andre, som Rongcheng-systemet i Shandong-provinsen, har blitt ansett som vellykkede, skriver Gatestone Institute.

annonse

I Rongcheng-systemet starter alle beboere med 1000 poeng, og avhengig av deres skiftende resultat ble de klassifisert fra A +++ til D. Systemet har påvirket folks atferd: Nå stopper bilistene for fotgjengere ved trafikklys, skriver det kinesiske magasinet Foreign Policy begeistret. Noen steder i byen er det skapt små sosiale kredittsystemer i skoler, sykehus og boligområder.

Etter hvert som teknologien går videre og databaser legges til, vil de små eksperimentelle programmene og nasjonale lister fusjonere til et landsdekkende system. Myndighetene har allerede begynt å rulle ut sitt «Integrated Common Operating System», som samler data fra forskjellige kilder, for eksempel kameraer, identifikasjonskontroller og «Wi-Fi-detektorer».

Foreign Policy skriver ifølge Gatestone Institute at hensikten med systemet er å «la de betrodde personene bevege seg fritt gjennom himmelen, mens det blir vanskelig for den diskrediterte personen å ta et enkelt skritt.»

Den beskrivelsen er ingen overdrivelse, skriver Gatestone Institute. Myndighetene forhindret journalisten Liu Hu fra å ta et fly fordi han hadde lav score. Ifølge den statlige avisen Global Times hadde myndighetene i slutten av april 2018 forhindret enkeltpersoner i å ta 11,14 millioner fly og 4,25 millioner høyhastighetsreiser, og det bare fra de områdene som hittil har vært med i eksperimentet.

Kinesiske myndigheter bruker lister til mer enn bare å bestemme seg for tilgang til fly og tog. «Jeg kan ikke kjøpe bolig. Mitt barn kan ikke gå til privat skole,» sier Liu. «Du har en følelse av konstant å bli kontrollert av listen.»

Systemet er utformet for å være adferdskontroll ved å la det styrende kommunistiske partiet tildele straffer og gi belønninger.

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474