Elvira Nabiullina. REUTERS/Sergei Karpukhin

Fredag ble Russlands styringsrente satt opp til 7,75 prosent, en økning på 0,5 prosentpoeng på tre måneder. Dermed synes sentralbanksjef Elvira Nabiullina å bekrefte sin sparestrategi hvor økte renter og gullkjøp skal bekjempe rubelsvekkelse.

annonse

Fredag 14. desember besluttet Russlands sentralbank å sette styringsrenten opp med 0,25 prosentpoeng til 7,75 prosent, skriver The Moscow Times.

Dermed har styringsrenten økt med 0,5 prosentpoeng på tre måneder. Forrige renteøkning fant sted 14. september, fra 7,25 til 7,5 prosent.

Nylig varslet sentralbanksjef Elvira Nabiullina et skifte fra vekst- til sparestrategi for å gjøre bunnen i russisk økonomi mer solid. Herunder kjøpte sentralbanken nærmere 100 tonn gull i tredje kvartal 2018.

Gårsdagens renteøkning begrunnes med økte skatter samt risikoen for nye amerikanske sanksjoner etter sammenstøtene i Kertsjsundet i november.

Videre skal økningen motvirke rubelsvekkelse når sentralbanken nå gjenopptar sine kjøp av utenlandsk valuta. Sentralbanken har som vane å kjøpe utenlandsk valuta når oljeprisen (Brent spot) er over 40 USD pr. fat.

Rubelkursen styrket seg marginalt etter gårsdagens nyhet. Norges Banks midtkurs for 14. desember er 0,12926 NOK pr. 1 RUB, opp fra 0,12906 dagen før. Etter forrige renteøkning i september var kursen 0,12152 NOK.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.