Elvira Nabiullina. REUTERS/Sergei Karpukhin
annonse
annonse

Fredag ble Russlands styringsrente satt opp til 7,75 prosent, en økning på 0,5 prosentpoeng på tre måneder. Dermed synes sentralbanksjef Elvira Nabiullina å bekrefte sin sparestrategi hvor økte renter og gullkjøp skal bekjempe rubelsvekkelse.

Fredag 14. desember besluttet Russlands sentralbank å sette styringsrenten opp med 0,25 prosentpoeng til 7,75 prosent, skriver The Moscow Times.

Dermed har styringsrenten økt med 0,5 prosentpoeng på tre måneder. Forrige renteøkning fant sted 14. september, fra 7,25 til 7,5 prosent.

annonse

Nylig varslet sentralbanksjef Elvira Nabiullina et skifte fra vekst- til sparestrategi for å gjøre bunnen i russisk økonomi mer solid. Herunder kjøpte sentralbanken nærmere 100 tonn gull i tredje kvartal 2018.

Gårsdagens renteøkning begrunnes med økte skatter samt risikoen for nye amerikanske sanksjoner etter sammenstøtene i Kertsjsundet i november.

Videre skal økningen motvirke rubelsvekkelse når sentralbanken nå gjenopptar sine kjøp av utenlandsk valuta. Sentralbanken har som vane å kjøpe utenlandsk valuta når oljeprisen (Brent spot) er over 40 USD pr. fat.

annonse

Rubelkursen styrket seg marginalt etter gårsdagens nyhet. Norges Banks midtkurs for 14. desember er 0,12926 NOK pr. 1 RUB, opp fra 0,12906 dagen før. Etter forrige renteøkning i september var kursen 0,12152 NOK.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon