Den svenske økonomen Tino Sanandaji. By EnergiKnut (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
annonse
annonse

Kjendisøkonomen, med iransk bakgrunn, har i mange år vært en knallhard kritiker av svensk innvandringspolitikk. Hans bok Masseutfordring fra 2016 tok tittelen fra politikernes motvilje til å snakke om problemer, og heller bruker det mer positivt ladede begrepet utfordringer. 

I boken beskrev Sanandaji de massive problemene Sverige står overfor, og forsøkte å skissere noen løsninger på utfordringene. Ingen forlag i Sverige ville finansiere bokprosjektet, så Sanandaji ordnet finansiering selv ved hjelp av Kickstarter.

Nå er han i gang med et nytt bokprosjekt, og til tross for at Masseutfordring solgte svært godt, er det nok en gang Kickstarter som skal hjelpe Sanandaji med finansieringen. Han har også skrevet boken Tio tusen milliarder tidligere i år, som tar for seg den dramatiske gjeldssituasjonen blant privatpersoner i Sverige.

annonse

Risiko for talentutvandring og bedriftsflukt fra Sverige
Sverige opplevde på 70- og 80–tallet at velstående mennesker og entrepenører forlot Sverige på grunn av misnøye med samfunnsutviklingen og det høye skattenivået. Dette kan ha vært en årsak til at Sverige i denne perioden sakket akterut sammenlignet med konkurrerende land, skriver Sanandaji i en beskrivelse av bokprosjektet.

Sverige måtte den gang senke skattenivået betraktelig for å lokke utvandrede svensker tilbake til Sverige.

Risikoen for slik utvandring er nå igjen høy, i lyset av den rådende pessimismen og manglende framtidstroen. Mange føler Sverige utvikler seg i feil retning, særlig med tanke på kriminalitet og utrygghet. Det er heller ikke klart lenger at skole og helsevesen er av spesielt høy kvalitet, snarere tvert i mot.

annonse

Ifølge Sanandaji er det allerede i dag en omfattende utvandring av høyt utdannede innvandrere, som søker seg til USA, Sveits, Canada og Australia. Spørsmålet er når denne trenden også sprer seg til de som er født i Sverige.

Det forekommer dog ingen kartlegging av grunnene til at hjerneflukten er økende, det er Sanandajis mål å undersøke dette nærmere med denne boken. I tillegg vil han forsøke å tallfeste hvor store de tapte skatteinntektene som følge av utvandringen allerede er, og hvor stor det kan bli hvis trenden fortsetter og endog tiltar i styrke.

Det blir spennende å lese boken når den er ferdig, og vi kan vel anta at den vil inneholde masse veldokumentert informasjon som også kan fortelle oss om en mulig utvikling her i Norge.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon