- Resett - https://resett.no -

Vil ikke at Sverige skal være et fristed for krigsforbrytere

Sverige har tatt imot et stort antall flyktninger og innvandrere de siste årene, fra områder i verden der nobelprisvinnerne har påpekt at mennesker er blitt og blir utsatt for seksualisert vold. Det svenske politiet og den svenske påtalemyndigheten håper nå at årets fredspris kan få kvinnelige ofre for seksualisert vold i krig, som bor i Sverige, til å våge å rapportere forbrytelser til svenske myndigheter, slik at gjerningsmennene kan straffeforfølges i Sverige, skriver Dagens Juridik [1].

«Det er viktig at disse problemene løses, og også å gjøre det kjent at vi i Sverige kan straffeforfølge disse forbrytelsene uansett hvor de er begått», sier administrerende aktor Lise Tamm.

Svenske myndigheter arbeider ofte med krigsforbrytelser. Det svenske politiet og påtalemyndigheten har to spesielle avdelinger som arbeider med krigsforbrytelser og andre forbrytelser under internasjonal lov på en daglig basis, og håper at årets fredspris skal føre til at flere vanskeligstilte kvinner våger å stå frem.

annonse

«kvinners vitnesbyrd er ekstremt viktig, både for å markere mulig seksuell vold, men også for å demonstrere de fulle konsekvensene av de mest alvorlige forbrytelsene mot svensk og internasjonal lov», sier Reena Devgun, koordinator for Sveriges krigsforbryteranklager.

Også det svenske politiet mener det er viktig at kvinner tør å anmelde.

«Konsekvensene av seksuell vold i væpnede konflikter er mye større enn du kan forestille deg. I tillegg til skadene ved voldtektene i seg selv, blir voldtektsofre ofte stigmatisert og risikerer å bli fortrengt av familien og samfunnet», sier Patricia Rakic Arle, leder for politiets etterforskningsteam av krigsforbrytelser.

annonse

Ved «Nasjonal enhet mot internasjonale og organisert kriminalitet» jobber påtalemyndigheten sammen med politiet etterforskningsteam med særlig fokus på å undersøke krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord, skriver Dagens Juridik. Sverige jobber også tett med andre europeiske land for å undersøke og rettsforfølge gjerningsmenn som kan være i EU.

«Disse undersøkelsene er kompliserte og krever tålmodighet, men ambisjonen er høy i Sverige», sier Reena Devgun.

Fra politiets synspunkt legges det vekt på betydningen av at Sverige ikke er et fristed for de som har begått krigsforbrytelser utenfor Europa.

«Kvinner, som alle andre sivile, er beskyttet av folkeretten og bør ikke bli utsatt for seksuell vold i væpnede konflikter. Derfor er det viktig at Sverige ikke er et fristed for krigsforbrytere», sier Patricia Rakic Arle, leder av politienheten for undersøkelse av krigsforbrytelser.

Tegn abonnement [2] eller støtt oss på andre måter [3] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474