Mohammed bin Salman og Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov. Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS
annonse
annonse

Fra 2008 til 2017 ble det minst begått 39 æresdrap i Nord-Kaukasia. Men trolig finnes det høye mørketall, påstås det i nylig utgitt rapport. Det er The Moscow Times som melder om saken.

Tallene går frem av den nylig utgitte rapporten «Killed by Gossip» fra nederlandske Stichting Justice Initiative, som fokuserer på menneskerettighetsspørsmål, herunder æresdrap, kjønnslemlestelse og annen vold mot kvinner og barn i Nord- og Sør-Kaukasia.

Fra 2008 til 2017 ble minst 36 kvinner og tre menn utsatt for æresdrap i Russlands delrepublikker Dagestan, Ingusjetia og Tsjetsjenia, ifølge tall som Stichting Justice Initiative har innsamlet.

annonse

Organisasjonen peker imidlertid på at det trolig finnes høye mørketall. Under halvparten av æresdrap når rettsvesenet, blant annet fordi politiet ofte unnlater å etterforske slike saker.

De fleste drepte var ugifte kvinner i alderen 20-30 år. Ofte har en påstått upassende oppførsel fra kvinnene skadet familiens ære, og gjennom drap mener familien å ha gjenopprettet sin sosiale anseelse.

En talsmann for Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov benekter at det finnes æresdrap i delrepublikken, og legger til at det ikke finnes «umoralske kvinner», herunder kvinner som konsumerer alkohol i Tsjetsjenia.

annonse

Tidligere i år ble det kjent at Tsjetsjenia bedriver massearrestasjoner og tortur av homofile, noe som blant annet skapte en flyktningstrøm til Moskva. Også da ble anklager om overgrep avvist av islamistiske Kadyrov, som hevdet at det ikke finnes homofile menn i Tsjetsjenia.

Tsjetsjenere har stått bak terroranslag i Europa, herunder knivangrepet i Paris i mai 2018. Det samme gjelder innbyggere fra øvrige Kaukasia samt Sentral-Asia.

Nord-Kaukasia er en i hovedsak muslimsk region i Russland, og består blant annet av delrepublikkene Dagestan, Ingusjetia og Tsjetsjenia. Området er en av Europas økonomisk og sosialt mest tilbakestående regioner. Det er også kjent for sin æreskultur.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon