Illustrasjonsbilde. Foto: ADAM IHSE / TT / NTB scanpix
annonse
annonse

To taxibiler ble sprengt i stykker i Malmø i går natt. Eieren av selskapet bilene tilhørte ble skutt ihjel på åpen gate for bare tre uker siden. Svensk politi sier at de undersøker om det finnes en sammenheng mellom hendelsene. 

Rundt klokken 02:50 i går natt ble området Johanneslust i Malmø rystet av smell. Det nye året hadde såvidt begynt, før nok et attentat mot taxier ble utført i Sveriges tredje største by. Politiområdesjef Stefan Sinteus sier til Aftonbladet at man tror dette nylig attentatet kan kobles til tidligere, lignende hendelser involverende taxier. 

– I en eller annen form finnes det sikkert visse koblinger, men det er for tidlig å si noe om hvilke, vi ser jo så klart på det – sammenhengen og hvem som kan stå bak, sier Sinteus. 

annonse

I Malmø har det tidligere utspilt seg en krig mellom rivaler innen taxinæringen. Dette medførte blant annet at en kjent gjengleder, som skulle hjelpe en av partene i konflikten, ble skutt ihjel inne på et taxikontor, med personal til stede.

I høst virket det som om taxikrigen gjenoppstod, etter en serie alvorlige hendelser.

22. oktober ble to taxibiler påtent og brent.

23. oktober ble det skutt åtte ganger mot taxikontoret.

annonse

2. november ble en taxisjåfør forsøkt myrdet med skudd, mens han satt i bilen sin. Sjåføren overlevde med en skade i armen.

28. november ble det skutt mot en taxi i nærheten av en førskole. Bilen ble funnet forlatt, og man fant også merker etter kuler ved inngangen til førskolen. 

Den 12. desember ble en 51 år gammel mann skutt ihjel, etter at han nettopp hadde kommet ut fra en port i et sentralt område i Malmø. Mannen ble ifølge Aftonbladet skutt i ryggen og i hodet. Han hadde tidligere overlevd et mordforsøk og er blitt kalt «en av Malmøs mest kriminelle» av politiet.

Forleden dag brant fire taxibiler igjen, hvorav flere var tilknyttet det selskapet som 51-åringen kontrollerte. Og i går natt ble altså to nye biler fra selskapet sprengt. Politiet forsøker å få klarhet i om det finnes en sammenheng mellom hendelsene. 

Malmø kommune sa nylig opp en avtale med et av de utsatte taxiselskapene, som daglig har skysset 270 elever til og fra skolen, etter at foreldre i byen uttrykket bekymring for sine barns sikkerhet. Politimester Petra Stenkula ved etterforskningsenheten i Sveriges sydlige politiregion bedyrer imidlertid at det ikke er farlig å ta taxi i Malmø.

annonse

– Vår bedømning er at det ikke er farlig å kjøre taxi. Det finnes ingen attentater som har vært rettet mot passasjerer. Rent generelt, når det gjelder denne typen sprengninger som har skjedd nå, er mitt inntrykk at det skjer på nattestid når det veldig lite folk ute. Så er det alltid en risiko når man håndtere sprengstoff naturligvis, sier Stenkula til Aftonbladet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon