Illustrasjonsbilde. Foto: Wikipediea Commons. The Presidential Administration of Ukraine.
annonse
annonse

Lørdag ble kirken i Ukraina innvilget selvstendighet fra patriark Bartholomeus I av Konstantinopel. Dermed er bruddet mellom Kiev og Moskva fullbrakt. Dette melder The Moscow Times.

Hendelsen fant sted i St. Georg-katedralen i Istanbul 5. januar. Der mottok Ukrainas kirkelige leder Epifanius I selvstendighet, såkalt autokefal status, fra patriark Bartholomeus I av Konstantinopel.

Den økumeniske patriark av Konstantinopel er den fremste av alle biskoper i Den ortodokse kirke, og har ubegrenset myndighet til å etablere autokefale kirker. Dette skjedde i helgen ved at Ukraina ble utskilt fra Konstantinopel som eget patriarkat.

annonse

Med autokefali sikrer Kiev-patriarkatet seg kanonisk legitimitet og dermed anerkjennelse som selvstendig kirke innad i Den ortodokse kirke. Frem til 5. januar var det bare Moskva-patriarkatet som hadde slik legitimitet i Ukraina.

I høst dro patriark Kirill I av Moskva til Istanbul for å avverge ukrainsk selvstendighet, men måtte reise tilbake med uforrettet sak. Kort tid senere brøt Moskva-patriarkatet alle bånd til sin morkirke i Konstantinopel.

Russisk propaganda har deretter forsøkt å fremstille den 270. økumeniske patriark som CIA-agent, i tillegg til harde uttalelser og blasfemi mot østkirkens overhode.

Les også: Kirken i Ukraina løsriver seg fra Moskva

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon