Illustrasjonsfoto: Koji Sasahara / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Etter nyttår har østasiatiske aksjer nådd sine høyeste noteringer på fem uker, herunder har Nikkei-indeksen igjen klatret over 20.000 poeng. Oppgangen forklares delvis med pågående handelssamtaler mellom USA og Kina. Dette melder Reuters via Investing.com.

Den japanske aksjeindeksen Nikkei 225 bunnet på 19.149 poeng 25. desember, og endte i dag på 20.360 poeng. Tilsvarende har både kinesiske Shanghai Composite og sørkoreanske KOPSI steget fra henholdsvis 2.464 og 1.994 poeng etter nyttår til 2.554 og 2.076 poeng.

Hang Seng-indeksen i Hongkong står nå i 26.667 poeng, opp fra 25.064 etter nyttår, mens Taiwan Weighted har hatt en noe svakere stigning fra 9.554 til 9.759 poeng.

Dermed synes markedet å ha snudd etter pessimismen som preget fjorårets siste måneder. Oktober, november og desember var stort sett nedslående for investorer, som måtte se mye av oppgangen i 2018 forgå i korrigerende aksjekurser.

Nedgangen skyldtes uro rundt amerikansk-kinesisk handel, sviktende oljepris og budsjettkonflikt mellom presidenten og representantenes hus i USA. Ikke minst bidro frykt for raske renteøkninger fra Federal Reserve, USAs sentralbank.

Senere er noen av usikkerhetsmomentene blitt redusert. Oljeprisen (Brent spot) har steget fra 50 USD pr. fat til 62 USD i skrivende stund. Pågående handelssamtaler mellom USA og Kina er blitt oppfattet som lovende, noe som har gitt markedet tro på myk utgang på konflikten.

Forleden varslet Federal Reserve dessuten at renteøkningene skal skje «tålmodig», i saktere tempo enn planlagt. Dette bryter med tidligere uttalelser om at rentebanen skal økes fast og bestemt.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]