Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX .
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Siden i høst har gullprisen steget jevnt og trutt, og endte fredag på 1.287 USD pr. unse. Mens noen analytikere nå spår videre oppgang forbi 1.300 USD, mener andre at metallet er overpriset, og advarer mot fall. Dette melder Investing.com.

2018 ble et todelt år for gullprisen. Etter noteringer på rundt 1.350 USD fra januar til april gikk det nedover for metallet, som 16. august bunnet på 1.174 USD. Deretter snudde gullprisen igjen, og sto ved nyttår i 1.282 USD.

Nå er spørsmålet blant metallinvestorer hvilken vei gullprisen tar i 2019. Siden 4. januar har prisen gjentatte ganger testet 1.300 USD, en viktig grense som kan gi støtte til videre oppgang hvis den brytes, men også tilbakefall hvis motstanden blir for stor.

Hittil har forsøkene på å bryte 1.300 USD ikke lykkes, mye på grunn av gevinstsikring blant investorer som har nytt godt av høstens opptur på småpene 108 USD pr. unse, og fredag tok gullprisen helg på 1.287 USD.

Det er likevel bare snakk om tid før prisen etablerer seg over 1.300, mener to analytikere. Sentralbanker fra Kina til Russland hamstrer gull for å understøtte sine svekkede valutaer, sier George Gero i RBC Wealth Management. Dermed er det tilstrekkelig etterspørsel til å opprettholde dagens prisnivå, lyder budskapet.

Walter Pehowich i Dillon Gage Metals peker på sin side på at handelssamtalene mellom USA og Kina ikke er så harmoniske som det utad gis uttrykk for. Underforstått kan aksjemarkedet få seg en ublid oppvåkning hvis utfallet ikke blir så gunstig som forventet, med tilsvarende oppgang i gull når pessimismen igjen griper tak i verdens børser.

En annen ekspert, Richard L. Postma, mener derimot at gull kan falle tilbake til 1.210 USD, og begrunner dette med at aksjer i gullgruveselskaper har hatt langt svakere prisutvikling enn gull. Slik divergens mellom aksjemarked og råvarer tolker Postma som et underliggende tegn på at gull nå prises for høyt.

Fredag endte sølvprisen på 15,57 USD pr. unse på råvarebørsen COMEX i New York, mens platina ble handlet for 807,54 USD.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]