Illustrasjonsbilde. (foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Fra Tsjetsjenia meldes det at islamsk jakt på homofile kvinner og menn skal ha blusset opp. Hvis opplysningene stemmer, synes sommerens massearrestasjoner og tortur å fortsette med fornyet styrke. Det er The Moscow Times som skriver om saken.

annonse

Fra 2008 til 2017 ble minst 36 kvinner og tre menn utsatt for æresdrap i Nord-Kaukasia, ifølge statistikk som nederlandske Stichting Justice Initiative publiserte i november. I tillegg skal det finnes mørketall.

En talsmann for Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov avfeide tallene, og sa at det ikke finnes «umoralske kvinner» og dermed ingen æresdrap i republikken.

Nå er problemregionen igjen i søkelyset. LHBT-aktivister i Tsjetsjenia melder at ny jakt på homofile menn og kvinner tok til i desember. Hvis man skal feste lit til opplysningene, har forfølgelsen av skeive dermed blusset opp igjen.

I sosiale medier oppfordres folk til å «flykte fra republikken så snart som mulig», skriver den russiske avisen Novaja Gazeta.

Sommeren 2018 ble det kjent at Tsjetsjenia bedrev massearrestasjoner og tortur av homofile, noe som blant annet skapte en flyktningstrøm til Moskva.

Også da ble anklager om overgrep avvist av islamistiske Kadyrov, som hevdet at det ikke finnes homofile menn i Tsjetsjenia. Likevel fikk saken så stor oppmerksomhet i og utenfor Russland at president Vladimir Putin skal ha grepet inn.

Nord-Kaukasia er en i hovedsak muslimsk region i Russland, og består blant annet av delrepublikkene Dagestan, Ingusjetia og Tsjetsjenia.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.