Kinas president Xi Jinping. Foto: AP / Mark Schiefelbein / NTB scanpix

Onsdag pumpet den kinesiske sentralbanken kapital for 83 milliarder USD inn i landets banker. Beløpet er uvanlig høyt, og skaper bekymring rundt økonomiens egentlige tilstand. Dette melder Reuters via Investing.com.

annonse

I det siste har Kinas økonomi vist svakhet på flere sentrale kredittindikatorer, blant annet jobbvekst og eksport- og importdata. Antatt vekstfremmende tiltak som skattekutt har heller ikke hatt effekten som Peking ønsket.

Les også: Tysk bileksport til Kina faller

Nå overfører Kinas sentralbank kapital for 83 milliarder amerikanske dollar til bankene. Dette svarer til over 700 milliarder norske kroner. Beløpet er uvanlig høyt, selv fra Kinas sentralbank, som ikke er kjent for å nøle med å ta i bruk tunge virkemidler for å stimulere banksektoren og beskytte landets valuta.

Ifølge Trinh Nguyen i Hongkong-baserte Natixis er nyheten ikke til å misforstå.

– Økonomien trenger hjelp, hevder Nguyen.

– Banksystemets samlede likviditet faller raskt, sier sentralbanken selv i en uttalelse. Hensikten med kapitalinnsprøytningen er å motvirke likviditetsskvis i bankene.

Dessuten håper myndighetene på økte utlån til bedriftsmarkedet for å skape ny giv i sysselsetting og forbruk.

Les også: Skuffende handelstall fra Kina, europeiske moteaksjer faller

Mange bedrifter er imidlertid tilbakeholdne med å øke allerede dyr gjeldsbelastning samtidig som salget går tregere enn før. Bankene ivrer heller ikke etter å øke utlånene, og viser til at mange eksisterende lån er i mislighold, eller står i fare for å bli det.

Neste uke forventes Kina å kunngjøre økonomisk vekst på rundt 6,5 prosent i 2018, ned fra 6,9 i 2017. Dette er det laveste nivået på 28 år.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.