- Resett - https://resett.no -

Kiwi-knivstikking: Terroristen er muslim og han ville drepe flest mulig

I går rapporterte Resett at en kvinne ble stukket med kniv i en Kiwi-butikk i Møllergata i Oslo [1]

Den russiske mannen som er siktet etter knivstikking i en Kiwi-butikk i Oslo, sa i avhør at han ville drepe flest mulig og har en tilknytning til islam.

Mannen er 20 år gammel, kommer fra den russiske republikken Basjkortostan og er russisk statsborger, opplyser PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB. Han kom til Norge via Sverige torsdag.

annonse

– Han har forklart at han har en tilknytning til islam, og så har han forklart at han ønsket å drepe flere mennesker og at dette var en terrorhandling, sier hun.

Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 131 [2] , som omfatter terrorhandlinger. PST vil vurdere om hendelsen påvirker det generelle trusselbildet.

Fengslingsmøte lørdag

Mannen har fått oppnevnt advokat Ola Lunde som forsvarer. Han kommer til å treffe klienten først i forbindelse med fengslingsmøtet, som holdes lørdag, skriver Aftenposten [3].

annonse

Rettsmøtet starter klokken 12.15, opplyser PST til NTB.

Ifølge PST-sjefen er det per nå ikke avdekket at mannen har tilknytning til noen kjente terrororganisasjoner.

– Men det vil etterforskningen søke å avklare, sier hun.

En norsk kvinne i 20-årene er kritisk skadd etter å ha blitt knivstukket i en Kiwi-butikk i Møllergata i Oslo. Politiet fikk melding om hendelsen torsdag klokken 12.53. Først ble saken etterforsket av Oslo politidistrikt.

Kan være første angrep av denne typen

– Fredag morgen besluttet Riksadvokaten at etterforskningen av knivangrepet overføres til PST. Bakgrunnen er opplysninger siktede kom med i avhør torsdag kveld, opplyser Bjørnland.

Til Nettavisen [4] sier Bjørnland at dette kan være det første knivangrepet med tilfeldig offer her i landet som potensielt kan knyttes til ekstrem islamisme.

Trolig tilfeldig offer

Etter knivstikkingen opplyste operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt til NTB at kvinnen sto i kassen for å betale da hun ble stukket i ryggen.

– Alt tyder på at hun var et tilfeldig offer, sa operasjonslederen.

annonse

Kvinnen ble brakt til Ullevål sykehus med kritiske skader, men tilstanden ble betegnet som stabil.

Mannen løp fra butikken og ble pågrepet av politiet i nærheten av åstedet etter kort tid.

Den russiske ambassaden i Oslo omtalte fredag saken på sin Facebook-side [5].

– Ambassaden er i kontakt med politimyndigheter, heter det.

Ifølge NRK [6] , som siterer det russiske nyhetsbyrået Tass, arbeider russiske myndigheter med å finne ut mer om mannen og bakgrunnen hans.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kommenterte fredag knivangrepet.

– Jeg tenker på henne og hennes familie i en meget vanskelig stund, sier han.

– Dersom det er tilfellet var det nok et spørsmål om tid før noe ville skje. Norge er et legitimt mål for jihadister og trusselen er transnasjonal slik at angripere beveger seg på tvers av europeiske grenser. Dessuten har det vært flere terrorrelaterte hendelser knyttet til jihadisme i Norge og avvergede terrorplott, sier terrorforsker Petter Nesser ved Forsvarets Forskningsinstitutt til VG.

Mannen i 20-årene har oppgitt at han er muslim. Han skal ha oppgitt at han ikke ønsker en forsvarer, ifølge VG.

– Han har islam som religion, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse.

Kvinnes tilstand er kritisk og pårørende varsles. Internasjonalt har det vært flere tilfeller hvor soloterrorister har gått til angrep med kniv, og PST mener at denne modusen er lik i denne saken får VG opplyst [7].

annonse

– Den videre etterforskningen vil forsøke å avklare om dette var en terrorhandling, sier Bjørnland og fortsetter:

– Per nå har vi ingen opplysninger som indikerer at flere personer er involvert eller at det er planlagt flere angrep.

– PST vil vurdere om hendelsen påvirker det generelle trusselbildet, sier PST-sjefen.

Vet du noe? Send mail til [email protected]

PST bekreftet det Resett tidligere har meldt, at den pågrepne mannen kom med buss til Norge samme dag som knivstikkingen fant sted. Han kom fra Sverige.

Som Resett også tidligere har meldt, er mannen russisk statsborger.

Ifølge VG blir mannen fremstilt for varetektsfengsling i morgen.

Operasjonssentralen ved Oslo politidistrikt opplyste tidligere i dag til Resett at de holder alle muligheter åpne i etterforskningen, men de ønsker ikke å kommentere opplysningene Resett sitter på om at vedkommende skal ha ankommet Norge med buss samme dag. Saken er under etterforskning av voldsavsnittet. Politiet ønsker fortsatt ikke å gå nærmere ut med den antatte gjerningsmannens identitet eller opprinnelse, utover at han er utenlandsk statsborger.

Politiet sier i dag at den etnisk norske kvinnens tilstand fortsatt er kritisk, men stabil.

Sinsen

Senere samme kveld som den norske kvinnen ble knivstukket ble en person utsatt for en alvorlig voldshendelse på Sinsen i Oslo [8]. Også dette skal etter det Resett kjenner til involvere russere, men det er ingen kjent eller antatt forbindelse mellom de to hendelsene.

Operasjonssentralen ved Oslo politidistrikt bekrefter at i hendelsen på Sinsen var både offer og gjerningsmenn av utenlandsk opprinnelse, men ønsker heller ikke om denne saken foreløpig å kommentere nærmere om nasjonalitet. Også Sinsen-saken etterforskes av voldsavsnittet.

Tegn abonnement [9] eller støtt oss på andre måter [10] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474