Mohammed bin Salman og Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov. Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS
annonse
annonse

I en uttalelse ber EU-parlamentet om at Russland etterforsker og stanser islamsk homojakt i Tsjetsjenia. Dette skjer etter rykter om at homofile kvinner og menn utsettes for «uhyrlig tortur» i den muslimdominerte republikken. Dette melder The Moscow Times.

EU-parlamentets uttalelse kommer etter rykter om at islamsk homojakt i Tsjetsjenia skal ha tiltatt i desember. Den europeiske union følger dermed etter Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, som har omtalt ryktene som «troverdige» og «bekreftet».

Les også: Mistenker ny homojakt i Tsjetsjenia

annonse

Hvis det er hold i meldingene, har forfølgelsen av skeive dermed blusset opp igjen. I fjor sommer var det en periode med massearrestasjoner og påstått tortur i Tsjetsjenia. Arrestasjoner fant også sted i 2017, da rundt hundre menn ble hanket inn.

Mens tallene spriker, skal minst to nå være drept, i tillegg til et førtitalls pågrepne. Imidlertid rapporterer Meduza.io, en opposisjonell avis med forbindelser til aktivistgruppen Pussy Riot, at mellom ti og tjue kvinner og menn er blitt drept den seneste måneden.

Les også: To drept og 40 pågrepet i aksjoner rettet mot homofile i Tsjetsjenia

annonse

Homofile har vanligvis søkt tilflukt i etnisk russiske deler av Russland, herunder storbyene Moskva og St. Petersburg. Nå skal tsjetsjensk politi imidlertid ha begynt å beslaglegge reisedokumenter fra arrestantene. Dermed blir det vanskeligere for denne gruppen å unnslippe sine overgripere.

Tsjetsjenias president, islamistiske Ramzan Kadyrov, sier det ikke finnes angrep på homofile i republikken, siden det ikke finnes homofile der. Informasjonsminister Dzjambulat Umarov har betegnet anklagene som oppspinn fra LHBT-organisasjoner.

Les også: Æresdrap fortsatt utbredt i Nord-Kaukasia

Nord-Kaukasia er en i hovedsak muslimsk region i Russland, og består blant annet av delrepublikkene Dagestan, Ingusjetia og Tsjetsjenia. Kreml vegrer seg for å gripe for dypt inn i republikkenes selvstyre. Selv om Russland har lykkes med å nedkjempe jihadistisk separatisme etter to lange kriger mellom 1994 og 2009, er regionen fortsatt et vepsebol. Ikke minst har russere en rekke tsjetsjenske terrorangrep i minne.

 

Les også: Økt terroraktivitet i Russland, ifølge FSB-sjef

Forsiktigheten overfor Nord-Kaukasia kommer til uttrykk på flere vis. Forleden besluttet en russisk domstol at delvis statseide Gazprom må slette tsjetsjensk gassgjeld for 1,2 milliarder kroner. Dette gjøres angivelig for å dempe «sosiale spenninger».

Regionen mottar for øvrig sjenerøse overføringer over det føderale budsjettet. Økonomisk er regionen en av Europas mest tilbakestående. Næringslivet er ubetydelig, og unge menn eksporteres for en stor del som håndverkere og sjåfører til øvrige Russland.

annonse

Les også: Terrorsiktet russisk muslim fremstilles for fengsling

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon